15 Langkah Mudah Install Windows 7

 

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera.

Jimatkan duit korang dengan format sendiri laptop atau komputer? Nak lebih mudah lagi, format dan install sendiri sistem operasi Windows. Disini saya akan tunjukkan langkah mudah dimana bagi korang yang tak biasa lagi format komputer/laptop, patut cuba tutor yang saya sisipkan selepas ini.


Dah bosan bila komputer atau laptop bertambah perlahan,perlahan dan seterusnya dimakan oleh virus. Dan yang pasti korang merasa leceh nak pergi ke kedai komputer untuk membaikinya. Oklah untuk langkah mudah cara-cara install Windows 7, keperluan yang perlu ada disebelah korang ialah :

1. Semestinya CD/DVD Windows 7 ? ?  l muaturun Windows 7
2. Driver Laptop/Komputer   l muaturun driver package Windows 7

Mudahkan? Dua keperluan penting tu je nak install Windows 7 ni. Ikuti langkah seterusnya

1. Setkan BIOS korang supaya boot melalui CD Drive. Contoh korang tekan TAB ESC > F9 Boot Device Options > Pilih Internal CD DVD Rom Drive

2. Masukkan CD/DVD, proses boot masuk Windows sedang dijalankan

3. Pilih bahasa yang disediakan.

4. Klik next untuk teruskan proses install

5. Klik Install

6. Tick Except untuk teruskan proses installasi

7. Klik Custom untuk install Windows

8. Klik mengikut gambar diatas untuk proses seterusnya

9. Proses install bermula. Tunggu 8)

10. Klik restart untuk teruskan proses seterusnya.

11. Masukkan username dan nama PC korang.

12. Masukkan password dan klik next

13. Masukkan key Windows 7 atau samaada korang nak kongsi bersama. Boleh jugak :)

14. Akhir sekali set tarikh dan masa.

15. Well done. Selamat mencuba semua~ :D

Artikel Berkaitan:

  • Tiada Artikel Berkaitan
 

Artikel Blogger Malaysia


Comments

  1. faizrul says

    salam admin..nak tnye skit?
    nape skrin sya jadi besar..mcm mna nak bagi die kecil sdikit..
    RAM: 4.00 GB (3.25GB Usable)
    PROCESSOR: AMD Phenom ™ II X2 555 Processor
    System type: 32-bit

    • Syahril Hafiz says

      tiada? langkah nak atasi ada la..
      1. jangan klik sebarang download link yang mencurigakan
      2. pastikan antivirus azimzul sentiasa uptodate

      tp kalau nak lagi berkesan try guna deepfreeze..cuba google fungsi dia.. :)

  2. amran says

    salam, cam ner nak reinstall win7 kat laptop yang preinstall win7 masa memula beli dulu, cd win 7 tu tak dapat masa beli, cuma ada sticker win 7 ori kat laptop

  3. mimi sharmirra says

    nak format macam mana ni ? mimi x pandai . tolong ajar . laptop ni semakin nak rosak . nk install macam mana ?

  4. ady says

    salam sy ada pertanyaan,ada x software yg dapat menjadikan file ISO yg kita download tu bootable..sebab sy burn kepada Disc jd dia tak support jika imej fail atau ISO tidak bootable

      • ady says

        kalau guna pendrive untuk motherboard yg support je kan,tp masalahnya motherboard sy ni lama belum support format guna pendrive sbb tu sy terpaksa guna CD,tp masalahnya Bios tak dapat read CD installer sbb iso yg di burn tak bootable..mcm mana ek nak jd kan ISO tu bootable

        • Benlizad says

          Guna Boot dari terengganu load boot 500cc kemudian masuk dlm DVDwriter, sblum burn jgn lupa kena rendam dlu dlm air lepas tu plugin usb k comp lepas tu masuk bios dan 1st detect boot drive is DVD or enable hotkey utk select boot.. :P

  5. sGsMummy says

    saya ada 1pertanyaan,saya dah install windows 7 mcm cara diatas,masalah sy ni selepas siap install,Driver sound takde,sy dah cuba update windows,tp Driver sound ttp xde,ape perlu sy buat ada cara ke nak bg Driver sound tu ada

  6. Azwan says

    Bro…terima kasih sharing tips di atas…saya bercadang nak beli komputer (deskop) yang ‘kosong’…nanti bolehla install sendiri windows 7…tapi nak tanya kenapa perlu kita download driver-driver tu…satu lagi lepas bukak muat turun driver package window 7 tu…kita nak buat apa..tak faham sangat istilah ‘cpu type dan ‘driverpack’…harap brother dapat beri penjelasan lanjut. sekian wasallam

    • syahrilhafiz says

      Windows ori? :P ok saya jawab pertanyaan tu..
      Kenapa perlu kita download driver driver tu?
      1. Ada setengah dekstop mnggunakan driver grafik card kan, jd ia perlu sebab mcm ATI atau Nvidia kalau ta install driver, skrin kita akan kelihatan besar..cth : font nampak terlalu besar
      2. sebab ada setengah hardware perlukan driver utk run seperti biasa dlm komputer

      Lepas muat turun driver package window 7, apaperlu kita buat?
      1. Install je :)
      2. nak senang, tak payah download lagi driver pack tu, cuma check driver mana yang diperlukan. Contoh software yg selalu saya guna iaitu Driver Doctor atau Driver Magician. Encik boleh google, utk selanjutnya. Fungsi dia mcm check driver yg diperlukan, pastu download.

      Istilah ‘cpu type dan ‘driverpack’?
      1. cpu type tu mcm komputer mana yg kita nak.cth 32 bit atau 64 bit. terpulang kepada processor ..ada byk spec skank, high, lower, mid..tengok harga :D
      2. Driverpack tu, ialah pakej driver utk sebuah komputer. tak kira cap apa pun..

      selalunya kalau kita beli komputer ni, boleh minta driver atau beli dari penjual…sekian :)

  7. MDHAFiZ.NET says

    hehehe..makasih je bro.. dah tahu dah…
    tgh nak cari casing laptop nih.. Acer 4741Z… kalo ngko ade jumpe bgtau aku nanti ya… harga blogger punyia…hahaha… :)
    payah benar nak cari menatang tuh.. aku punya jatuh sudah lalu pecah.. :)

  8. wazy says

    Rajin ko erk
    mesti penat printscreen semua tu
    tapi aku rasa berbaloi tutorial macam ni
    sebab ramai yang akan cari satu hari nanti
    keep it up bro

  9. akubiomed says

    Nampaknya tuan rumah sudah melanggar pantang larang aplikasi Open Source rules. Saya belum pernah mengunakan Windows 7 mungkin satu hari nanti apabila ada desktop atau notebook mungkin berkira pasang Windows 7 atau Ubuntu

  10. Anarm says

    aku baru semalam format laptop aku.. smlm try test format windows 7 pakai USB.. pendrive.. dan apa yg aku rasa, install pkai USB lagi cepat proses dia drpd pkai CD..

    tapi install linux lagi cepat la kan.. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *