Apa itu Kod QR?

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Apa itu Kod QR?

Kod QR atau lebih dikenali QR Code(Quick Response) banyak didapati di barcode yang korang lihat dalam kebanyakan produk. Kod QR adalah cara yang bagus untuk berkongsi maklumat seperti website dan info kenalan. Mereka boleh diimbas menggunakan kamera dilengkapi peranti dan kod aplikasi QR pemprosesan yang tepat.Seperti untuk pengguna Android,penggunaan Barcode Scanner App, dan pada iPhone menggunakan QR Reader untuk imbas. Setelah kod diimbas dan diproses, ianya akan membawa terus ke URL dalam peranti korang, atau menunjukkan apa pun yang lain yang dicipta dalam kod QR.

Dalam erti kata lain, yang senang nak difahami, kod QR merupakan teknologi yang tampak diambil guna di negara Jepun dan Korea Selatan. Kali ini saya akan berkongsi dengan pembaca sekalian, bagaimana nak menggunakan kod QR ini dan aplikasi yang diperlukan.

Tapi sebelum itu, apa kegunaannya?

Penggunaan kod QR ini boleh digunakan sebagai

+Digunakan dalam Artwork

Senikan hasil kerja korang dengan memasukkan ciri-ciri kod QR ini di gambar wallpaper, muzik dan sebagainya.

+Digunakan dalam pemasaran(Marketing)

Teknologi sekarang makin canggih dan dengan penggunaan kod QR, ianya menjadi lebih umum dikalangan pemasaran dan telah diintegrasikan kedalam kedua-dua kempen tradisional dan interaktif.

+Digunakan dalam tafsiran

Kod QR telah digunakan untuk menafsirkan alam  dan sejarah yang menarik pada pusat alam dan pelancongan berjalan, menambah atau menggantikan expensive sign.

+Digunakan dalam hiburan

 

QR Code sebelum diimbas

nama pada QR Code selepas diimbas

Seperti gambar diatas, saya telah menggunakan aplikasi Dekstop QR Code Reader untuk mengimbas kod QR ini. Cara-cara nak menggunakan Dekstop QR Code :-

1. Pastikan webcam korang berfungsi dengan sebaiknya dan install Adobe AIR terlebih dahulu.
2. Muaturun dan install QReader.
3. Dapatkan scan-able QR Code. Contoh seperti gambar diatas.
4. Pegang kod QR di depan webcam korang, dan pastikan Kod QR boleh dilihat untuk diimbas
5. Sekiranya kod QR korang telah dikenal pasti, beep sound atau white bracket bertukar ke bracket merah, kod telah dibaca dan diimbas.

Muaturun QR-Reader

(Windows, Mac, Linux compatible.)
Adobe AIR diperlukan untuk guna QRreader. Muaturun AIR

Apa yang menariknya tentang kod QR ini, korang boleh jadikan ia sebagai sesuatu yang menarik untuk di explore. Tambahan lagi, kod QR boleh didapati di extension Google Chrome(QR-Code Tag) dan add-on Firefox(Mobile Barcode). Selamat mencuba!!!

Kredit : Dansl Blog

Artikel Berkaitan:

  • Tiada Artikel Berkaitan

Comments

  1. says

    QR code nih sebenarnya hasil ciptaan Denso Wave di Japan. Untuk sesiapa yang tak tahu Denso ni antara syarikat pembekal barangan automotive terbesar di dunia dan merupakan supplier utama Toyota dan menggunakan ribuan jika tidak jutaan komponen.. QR code ni lebih flexible, mudah, dan menggunakan saiz yang kecil. So QR code ni digunakan untuk menggantikan BARCODE pada komponen-komponen terutamanya melibatkan komponen-komponen electronik. Dengan cerita lain, tiada lagi barcode, ganti dengan QR Code. Sekian.
    fieznur recently posted..Tutorial How To Add Twitter Update For Your BlogMy Profile

  2. says

    selepas menggunakan Android, saya amat berpuas hati sekali dengan QR (jawapan mcm dalam iklan tv la plak )….:D

    Tq bro info pasal QR….

  3. says

    aku agak kurang jelas tentang penggunaanya, ko ada sebut macam barcode..
    maknanya, selepas diimbas, dia akan mengenal pasti tuan punya kod. Selepas berjaya dikenal pasti, baru sesuatu aplikasi tu boleh digunakan?

    sorry kalau banyak tanya..haha

    • says

      ha ah, barcode, macam barcode, sebab benda ni kalau nak analysis, kena guna app yang aku sarankan untuk imbas
      sama macam barcode, so apa2 pun data yang ada dalam QR ni, sat ja kenal pasti tu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge