Cara Mudah untuk Root Dan Upgrade Firmware Gingerbread 2.3.4 di Samsung Galaxy Mini

 

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Untuk tutorial kali ni saya akan tunjukkan bagaimana untuk root + upgrade Android anda kerana root amat popular dikalangan pengguna Android untuk mendapat kepuasan maksima dalam penggunaannya seharian. Walaubagaimana pun root ni boleh juga dilakukan bagi android phones versi lain seperti Samsung Galaxy S II . Kenapa anda perlu root Android phone, sila baca selanjutnya disini .

Sebelum anda memulakan proses root baca peringatan dibawah dahulu

Tutor kali ini atas risiko anda sendiri, sekiranya ada masalah/brick sewaktu proses root. Ini adalah tanggungjawab anda sendiri. Balikkan proses unroot semula untuk warranty.

Antara keperluan yang perlu ada untuk proses root ini adalah :

1. Muaturun SuperOneClick
2. Micro usb cable
3. Samsung Kies application ( cd yang dapat sekali dalam pembelian)
4. Battery dalam keadaan penuh

Follow step dibawah untuk memulakan proses root

1. Install Samsung Kies di komputer anda.(Pastikan up-to-date)
2. Setting Samsung Galaxy Mini USB ke ADB Mode ( Setting > Application > Development > Tick pada USB debugging)
3. Kemudian connect phone ke komputer setelah selesai install Kies
4. Run applikasi SuperOneClick.exe
5. Select root dan tunggu sehingga proses rooting selesai.

Alhamdulillah, proses root Android phone anda telah pun selesai dan ikuti langkah seterusnya untuk Upgrade Firmware Android 2.3.4 di Samsung Galaxy Mini

Upgrade Firmware Android 2.3.4 Gingerbread di Samsung Galaxy Mini

1. Muaturun file Android 2.3.4 Gingerbread dari Mediafire link   ATAU Hotfile(password extract samfirmware.com)
2. Muaturun Odin 4.38 disini
3. Switch off phone dan buang kad sim dan SD Card.
4. Extract file yang telah siap dimuaturun turun tadi.
5. Buka applikasi Odin dan tick pada Protect OPS, & Auto Reboot
6. Ikut cara dibawah

Klik OPS dan select .Ops file TASS_v1.0.ops (Jika tiada file OPS sila muaturun disini  )

Klik BOOT dan select file APBOOT_S5570XXKPI_CL260130_REV02_user_low_true.tar.md5

Klik Phone dan select file MODEM_S5570XXKPI_CL260130_REV02.tar.md5

Klik PDA dan select file CODE_S5570XXKPI_CL260130_REV02_user_low_true.tar.md5

Klik CSC dan select file CSC_S5570SERKPI_CL260130_REV02_user_low_true.tar.md5

Nota : Tinggal EFS kosong


6. Kemudian on phone anda dengan klik button Middle Key(butang tengah) + Volume Down key + Power key dalam keadaan Download mode
7. Jika phone sudah dalam keadaan Download mode, connect phone ke komputer dan klik START pada applikasi Odin.
8. Tunggu sehingga proses selesai dan reboot.
9. Proses flashing telah berjaya dan kini Galaxy Mini selamat pasang Android 2.3.4 Gingerbread

Jom Upgrade Galaxy Mini ke CyanogenMod 7

Sekiranya anda ingin merasakan kelainan CM7, saya amat sarankan sebab GM saya sekarang pun dah install. Memang terbaik la! Laju! Superb! Kelainan CM7 anda boleh rasai dengan upgrade ke Custom Rom seperti langkah dibawah

1. Muaturun file berikut

+ CyanogenMod-7.1.0-RC0-S5570-063011
+ CODE_S5570XXKPF_recovery.tar

2. Kemudian pindahkan CyanogenMod-7.1.0-RC0-S5570-063011.zip ke root SDCard anda.(tanpa folder)
3. Setelah siap pindah, Reboot Galaxy Mini dan tekan button Volume Down key + Middle Key + Power key dan tunggu sehingga download mode muncul, connect phone ke komputer
4. Buka applikasi ODIN dan isi seperti dibawah

5. Klik START dan tunggu Galaxy Mini reboot
6. Jika sudah selesai proses reboot, reboot semula phone ke Recovery Mode ( tekan Middle Key + Power key)
7. Guna navigasi volume untuk UP dan Down dan Enter tekan Middle key
8. Klik pada wipe data/factory reset dan tekan Middle key untuk Enter + Klik pada wipe cache partition dan tekan Enter.
9. Kalau dah selesai, klik pada apply sdcard:update.zip dan pilih file CyanogenMod-7.1.0-RC0-S5570-063011.zip dan ENTER
10. Setelah proses selesai klik pada reboot system now
11. Alhamdulillah, akhirnya proses upgrade Samsung Galaxy Mini anda ke CM7 telah berjaya. Rasai kehebatannya dan Selamat mencuba :D

UPDATE : Untuk maklumat lanjut mengenai latest CyanogenMod, klik pada pautan berikut @http://syahrilhafiz.com/blog/tutorial-cyanogenmod-7-2-0-rc5-3-samsung-galaxy-mini.html 

 

Artikel Berkaitan:


Comments

  1. m_yusry says

    Assalamualaikum..nape ye dkt odin ade tulis mcm ni cannot open the usb serial port. code: 5??port usb sy dh rosak ker??tp klu masuk file blh jer

  2. harith says

    salam. aku ada beberapa masalah sikit. mintak tlg buleh? hehe.

    1. odin tak dpt detect phone aku tp pc buleh
    2. perlu ke aku install cmw (clockwork mod recovery) pastu baru install cm7 ATAU aku terus follow step kau je.

    mintak tlg yee. mekasih. :)

  3. says

    Thanks for writing such an entertaining and, dear I say, edifying post. I should think it is in my best interest to discover what more positive and uplifting effects I can derive from reading other posts on this website – this is what I am thinking.

  4. cikurt says

    bro nak tanya bila kita run super one klik cammana nak tau dia dah berjaya root aku run bila habis dia keluar ni

    daemon not running. starting it now on port 5037 *
    * daemon started successfully *
    export PS1=””

    $ getprop ro.build.version.release > /data/local/tmp/output 2>&1

    export TEMPRANDOM=27147

    export PS1=END:$TEMPRANDOM;cat /data/local/tmp/output

    2.2.1

    END:27147export PS1=””

    getprop ro.product.manufacturer > /data/local/tmp/output 2>&1

    export TEMPRANDOM=45388

    export PS1=END:$TEMPRANDOM;cat /data/local/tmp/output

    samsung

    END:45388export PS1=””

    getprop ro.product.model > /data/local/tmp/output 2>&1

    export TEMPRANDOM=86202

    export PS1=END:$TEMPRANDOM;cat /data/local/tmp/output

    GT-S5570

    END:86202export PS1=””

    getprop ro.build.version.incremental > /data/local/tmp/output 2>&1

    export TEMPRANDOM=75962

    export PS1=END:$TEMPRANDOM;cat /data/local/tmp/output

    DXKB1

    END:75962export PS1=””

    ls -l /system/xbin/su > /data/local/tmp/output 2>&1

    export TEMPRANDOM=35300

    export PS1=END:$TEMPRANDOM;cat /data/local/tmp/output

    /system/xbin/su: No such file or directory

    END:35300export PS1=””

    ls -l /system/bin/su > /data/local/tmp/output 2>&1

    export TEMPRANDOM=39257

    export PS1=END:$TEMPRANDOM;cat /data/local/tmp/output

    /system/bin/su: No such file or directory

    END:39257export PS1=””

    chmod 755 /data/local/tmp/busybox > /data/local/tmp/output 2>&1

    export TEMPRANDOM=28422

    • cikurt says

      masalah ni selesai rupanya ntvirus kacau sekarang ni proses cm7 bila tekan start keluar check image files tapi senyap jerr cam tak der aper aper

      • says

        sampai phone kita reboot, kiranya proses root tu menjadi tak de error
        dan cm7? galaxy mini ke note guna ni…cm7 sila download yang latest ye, tengok dalam kategori android…kurang sikit bug dan wipe data, wipe cache, wipe dalvik cache, wipe battery stat tak nak bagi stuck kat android..

  5. rainnnnnn says

    Salam. Saya tak boleh nak masuk ke CW mod. Sekarang bila turn on stuck dekat samsung logo. Macam mana nak solve problem ni?

  6. zamazlyn says

    bro saya baru beli sony ericcson xperia arc s android version 2.3.4 upgradeable 4.0,tp kalu saya rootkan hp ni dan upgrade,macam mana lak caranya nak unroot semula kepada asal dan nak downgrade semula kepada hp asal nak jadikan normal semula..

  7. azman says

    assalamualaikum bro, gua ada prob nk root G.mini niy, first gua da setting G.Mini USB ke ADB Mode and then wa running one super click, tekan root and kuar error camni

    SuperOneClick v1.7.0.0
    Killing ADB Server…
    * server not running *

    OK

    Starting ADB Server…
    * daemon not running. starting it now on port 5037 *
    * daemon started successfully *

    OK

    Waiting for device…

    kenapa yer bro??? any feedback is appreciated ;)

  8. yodz says

    lpe lak nk ckp. klu nk upgrade n root galaxy tab p1000 sme ke cra dye. heeee.
    n tlg ajar cmne nk backup file.

    • syahrilhafiz says

      kalau nak root tu, rasa kena download yang latest software oneclick, cuba google
      dan kalau dari stock rom lagi Gtab tu, cuba pakai KIES..

      • yodz says

        bro.dh download dh. version 2.3.3 superoneclick.
        skrg ni sy nk backup dlu.
        nk tau cmne n rom 2 kne install ke.

  9. yodz says

    bro. nk tnye ckit. klu nk upgrade n root. sme ke cara dye.
    nk cbe root gak. tp xbpe brani sbb xtau cmne nk backup file. tlg ek.

  10. zul says

    Cara ni boleh kah digunakan pada samsung galaxy ace untuk install gingerbread 2.3.5. tolong ajar sekiranye ade kelainan. tima kasih.

  11. Android fan. says

    Aku dah flash cm7 ni mase 1st day stable release kuar..pergh mmg best ler rom ni,pasal speed die tu mmg jauh beza ngan firmware stock android 2.2 motorola defy..Pade sape2 yg x test lg
    aku recommend korang try..risiko kecik jer tp hasil nyer..pergh korang try ler sendiri!!

  12. shahril says

    bro nak tanya kenapa saya xboleh download asphalt 6 kt samsung galaxy 2.nie detail about phone:-

    Model number : GT-I9100G
    Android Version : 2.3.5
    Baseband Version : I9100GDZKI1
    Kernel Version 2.6.35.7 se.infra@sei-22
    Build number : Gingerbread.dzki1

  13. shabihan says

    camner nak masukkan apps ke sd?? rasa macam tak cukup ruang jer memori phone…sd dah 16G! apps FB jer dah dekat 11Mb cache tapi x leh transfer ke sd card. masuk apps game “cut the rope” terus “tersumbat!! …hadoi!…

  14. noob says

    alhamdulillah dh setel… cuma sblm nih aku pki unlimited… so bila aku gi setting… tk leh nk bertenet rr… cuma leh guna wifi jer… cmner eh bro… setting nya pn dh tk de

  15. noob says

    salam…
    tolonggggg!!!! aku baru jer upgrade ke gingerbread… mmg dh berjaya dh… cuma masalah nya bahasa yg kuar rusia…(aku rasa laa)… cmner nk setting blik ker bahasa english eh…. tlg bg prosedur… psl aku tk fhm ler bahasa dia.. aku gi setting pn dia bahasa rusia… tq

  16. says

    ini adalah benar-benar pos sangat bagus i telah menggunakan Samsung galaksi dan sebagai satu Lumpur saya i mesti mengatakan samsung galaksi telefon bimbit yang sangat bagus

  17. says

    salam..alhamdulillah yess. ;) gingerbread dah berjaya,
    cume.untuk upgrade ke cyanogenmod tidak berhasil lagi…
    langkah yang pertama ni (Kemudian pindahkan CyanogenMod-7.1.0-RC0-S5570-063011.zip ke root SDCard anda) MACAM mANA NAK PINDAHKAN CYANOGENMOD ke root SDCard??kurang faham sikit?
    pindahkan melalui usb atau pakai card reader jer??

  18. fiq says

    ur super one click doesn’t work. dan saya tak dapat cari link lain untuk download, kalau ada pun tak boleh guna. why why why?? *sobs

  19. shabihan says

    baru selesai upgrade ACE ke 2.3.4. memang berbaloi… ram bertambah, speed bertambah, apps bersesuaian bertambah, UI juga ada perbezaan… pakai ODIN…simple jer… tapi lepas upgrade, kena download setting 3G dari carrier… sebab semua dah erase. sesape yg upgrade, jangan terkejut sbb kuar bahasa rusia masa on fon…sbb version 2.3.4 adalah dari eropah. Bahasa Melayu dah x der….

    • says

      bro… mtk tlg… aku baru je upgrade gi gingerbread… tp bahasa dia kuar rusia laaa… cmner nk setting balik ke english eh… tolonggggg

      • shabihan says

        masuk Menu, touch setting, scroll ke Locale and text, (logo keyboard button A) dalam tu ada locale setting. atas sekali “select language”. touch dan pilih “English (United Kingdom). sekarang, boleh pergi ke aplikasi lain sebab dah tukar ke English. Bahasa Melayu atau Indon memang x der…jangan cari…hehhee… Selamat mencuba.

  20. says

    Bro memang puas ler CM7. Galaxy 5 aku pun masih boleh catch up apps/game terbaru sebab CM7 ngan fungsi OC, Compcache dan Swap.
    leh kasi link official thread GM > CM7 x? nak explore cari tweaks. hehe.

  21. says

    aku punya Ace belum berani lagu nak ke Gingerbread huhu. Still tunggu official release sebab kebanyakkan Ace yang upgrade Android 2.3 ada prob2 tertentu, fuh~

  22. says

    kehkeh.. teringat aku zaman crossflash enset SE dulu.. sekarang zaman dah maju, enset android sume boleh root/flash.. smart r..

    risiko memang perlu diambil kalau nak sesuatu yg hebat.. pertukaran sama nilai.. tapi confirm takde masalah kalau follow step dia betul2.. rilek r, paling kurang brick je.. keke..

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *