Install Mint Gnome Shell Extensions (MGSE) Di Ubuntu 11.10 ANDA

Jika anda sudah mencuba Linux Mint 12 “Lisa” terbaru, sudah pasti anda merasakan sesuatu kelainan pada sistem operasi tersebut dimana versi ini didatangkan dengan dekstop baru Gnome 3 termasuk Mint Gnome Shell Extensions dan MATE. Kelainan pada Linux Mint 12 ini lebih laju, ringan dan lain lain. Artikel Berkaitan:Tiada Artikel Berkaitan

Ubuntu 11.10 : AwOken Icon Theme 2.3 Dilepaskan

AwOken icon themes, salah satu icon yang cantik selain icon Faenza untuk dihiasi di Ubuntu anda. AwOken icon theme kini mempunyai 3 versi yang berlainan icon set seperti AwOken, AwOken White dan AwOken Dark. Untuk makluman, icon theme versi ini sekarang menyokong(fully support) Unity dan Gnome Shell. Pakej PPA AwOken icon turut disediakan, dan kini […]

4 Langkah Install Microsoft Office 2007 Di Ubuntu 11.10

Masih memerlukan Microsoft Office seperti Microsoft Word, Power Point atau Excel untuk melakukan kerja seharian? Agak berasa kekok untuk mengguna Libre Office sebagai medium menaip, pengiraan dan sebagainya. Untuk kali ni saya akan tunjukkan cara-cara menginstall Microsoft Office di Ubuntu anda. Cukup mudah dimana 4 langkah sahaja yang perlu anda lakukan untuk proses installasi ini. […]

(Gambar) Icon Theme Terbaru Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Ura-ura dimana Canonical bakal menukarkan icon theme terbaru untuk Ubuntu 12.04 akan datang menggantikan Ubuntu icon sedia ada  tetapi kesahihannya belum pasti lagi dimana mereka belum memutuskan apa-apa lagi terhadap icon baru tersebut. Jadi nak dikatakan untuk Ubuntu 12.04 LTS bakal disokong selama 5 tahun , dan semestinya perkara baru ini […]

Jadikan Grub2 Auto Select Kepada Sistem Operasi Terdahulu

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia Alhamdulillah, kini open source selangkah demi selangkah mampu kehadapan. Justeru itu, Ubuntu 11.10 atau Oneiric Ocelat akan dilepaskan dalam beberapa minggu sahaja lagi. Jadi saya pun tak nak melepaskan peluang ni, kembali explorer Ubuntu pada masa akan datang dan anda boleh muaturunnya disini kelak. Nak dikatakan secara simple bagi Ubuntu […]

Tukar Themes Dekstop Ubuntu ANDA kepada Real Hacker

drag-themes

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia. Macam cerita matrix bukan kalau font berwarna hijau dan background berwarna hitam? Untuk kali ini saya akan tunjukkan cara untuk menukar dekstop Ubuntu Ambiance yang serba default kepada themes GreenBlack seperti Real Hacker bermain terminal :D. Straight to the point bagi yang berminat korang ikut langkah-langkah yang ditunjukkan dibawah : […]

Ubuntu Logo Pada Iklan Samsung Galaxy S II

iklan Ubuntu di samsung galaxy S

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia Hari ni dapat video menarik dari OMG! Ubuntu dimana pada iklan Samsung Galaxy S II iaitu sebuah smartphone yang panas dan menjadi idaman sekarang untuk dimiliki. Denaihati sebelum ni pun ada buat artikel pasal Samsung Galaxy S Pink lelong untuk kebajikan dan alhamdulillah ada yang sudi bid pada harga RM […]