Tutorial Membuat Banner Menggunakan Adobe Photoshop CS5 dan versi yang lain.

 

Salam 1 Malaysia, dan Salam Perpaduan. Untuk pengguna Windows (ehem, saya triple boot OK) yang membeli Adobe Photoshop original (kalau tak original pun tak pa), boleh lah follow tutorial ni. Didalam tutorial ni, korang akan belajar cara-cara untuk membuat grafik yang sungguh kreatif sekali dalam Adobe Photoshop ini.

Pertama sekali – Fikir apa yang korang nak buat. ;)

Sebagai contoh, untuk membuat banner dengan grafik, pastikan berapa lebar kah yang korang mahukan. Sebagai contoh, untuk design banner yang saya buat kt atas ni, saiznya adalah 600 (lebar) x 216 (tinggi). (Sejak itu, si Syahril membikin banner dengan saiz ni untuk post2 baru dia kihkihkih sebenarnya mamat tu pun otai gak grafik2 ni :-[) ).

Tekan File > New. Dan Kekotak "New" akan terpapar.

Masukkan width: 600 dan height: 216

Seterusnya, korang akan nampak kertas kosong. Bermulalah titik permulaan seorang jurugrafik daripada kertas kosong. :-|

Ok, terdapatnya layer pada sebelah kanan tu. Kita akan menggunakan beberapa layer pada tutorial ni.

Layers pada sebelah kanan skirn

Sekarang, buat satu lagi layer sebagai background nya. Pergi ke menu “Layer” > New > Layer dan namakan Layer tu “Gambar Latar”.

Dapatkan banyak sumber psd files kat http://downloadpsd.com/

Sekarang, pergi ke File > Place dan cari latar belakang yang korang suka. Contohnya,

Pilih gambar latar yang bersesuaian dengan tema

Ok, sekarang kita dah dapat latar belakang yang cantik. Seterusnya, korang perlu pikir tulisan yang sesuai dengan tema pulak. Contohnya, Helvetica Neue LT Pro. Untuk memasukkan text, tekan papan kekunci huruf “T” dan klik dimana2 dalam gambar latar tu. Suaikan saiznya dan masukkan teks yang lebih besar untuk tajuk. Contohnya:

Memasukkan teks

Ataupun, untuk membuat dia lebih menonjol, buat satu lagi layer. Dan Klik pada Rectangle tool atau tekan pada papan kekunci huruf “U”. Drag pada teks korang, contohnya

Drag rectangle tool tu meliputi teks mcm ni

Seterusnya, drag layer tu ke belakang layer teks korang, contoh

Tarik layer kekotak tu ke belakang layer teks korang

Klik pada “Vector Mask Thumbnail”

Klik pada Vector Mask Thumbnail

Kemudiannya, kita rendahkan opacity kekotak tu. Caranya

Setkan opacity kepada 30% ++

Tambahkan teks jika korang mahu, dan juga masukkan butang yang kalau orang nampak diorang jadik excited, seperti join now! etc etc. Dapatkan sumber psd file untuk butang-butang tu di sini, sbg contoh

Contohnya, korang boleh letak “Sertai Sekarang” sebagai kontra/membuatkan pengunjung rasa nak klik je

Kemudian ada boleh save dan muat naik ke laman web korang, semoga berjaya

 Muaturun Sumber Tutorial dalam format psd

 

Artikel Berkaitan:

  • Tiada Artikel Berkaitan

Artikel Blogger Malaysia


Comments

  1. says

    terima kasih bro… penjelasan yg mnarik.. lagi satu, aried suka cara bro komen di blog2 lain.. telus dan ada yg luar pndangan orang lain.. so, aried amik peluang ni datang ke blog bro n ucapkan tahniah… like the way u ar…

  2. says

    menarik utk di pejari..pasni klu ada masa free mau kesini lagi heee..

    terima kasih atas ilmu yg d beri..blog cinta pun blum ada baner lagu ..alahai.. :p :)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *