Omegle : Laman Sosial Sembang 18 keatas !

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Agak hangat hari ini, dengan tajuk Omegle, laman sosial tak sesuai bagi kanak-kanak bawah umur. Kepesatan laman web sosial begitu banyak sekarang. Bermacam-macam sosial network yang kita lihat sekarang ada kebaikan dan keburukannya.

Bagi ibubapa mesti risau atau khuatir akan anaknya terjebak dengan jenayah sosial atau menayang badan membuat perkara yang bukan-bukan terhadap orang yang tak dikenali. Untuk kali ini aku nak terjah pula yang laman chatting Omegle amat tidak sesuai bagi kanak-kanak bawah umur.

Seperti sedia maklum, Omegle merupakan laman sembang video dan teks. Sama seperti Skype dan Yahoo Messenger. Tapi ini lebih kepada cakap kepada orang yang tak dikenali secara rawak atau dalam bahasa kampungnya Talk to Strangers. Sepanjang pemerhatian aku melayan melihat, dah jamin laman sosial ni tak sesuai bagi umur bawah 18 tahun.

Iye lah kan, bercakap dengan orang tak dikenali secara maya(video). Jadi banyak juga perbuatan yang kita tak sangka boleh berlaku. Harap ibubapa ambil perhatian terhadap anak-anak yang suka berwebcam dengan kawan ok!

Ini papan antaramuka laman sembang tersebut. Memang kita tak nafi laman sembang sekarang selain ini boleh disalahgunakan? Oleh itu kalau boleh elak, cuba elak untuk menjamin keselamatan kita di dunia maya.

Stranger is not like we think they are a lot of tricks. So avoid it from damage our life ;-)

Artikel Berkaitan:

  • Tiada Artikel Berkaitan

Comments

  1. says

    firsttime aku dengar.
    tapi aku mmg dah lama tinggalkan dunia chatting. bayangkan aku dah start chatting pada tahun 1997…sejak ada mirc n icq.
    sekrang ni dah malas dah terjebak ngan chatting ni

  2. says

    kah3 , aku join chat aku cakap bahsa melayu je dgn pohpalehweh lepastu terus dia cakap “planete venus nice to meet U me earth” kah3 gilak punya orang !!

  3. says

    Aku slalu main kat omegle nih dulu… yang bez kalau jumpa pmpuan.. layan… skunk nih aku dah ada bukan web based chat webcam, tapi software untuk komputer… Lagi bez daripada omegle… Hahah… dulu la.. skunk x lagi..

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *