Pasang Button Offical Twitter Follow di Blogspot & WordPress

 

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Hari ini saya akan tunjukkan bagaimana caranya untuk meletak button Twitter Follow di blog masing-masing samaada menggunakan platform Blogspot ataupun WordPress. Mungkin ada daripada kita ni dah tahu dan tak pernah ambil tahu. Kepesatan blogger sekarang yang makin bertambah di Malaysia umpama cendawan tumbuh selepas hujan memberikan kita reaksi positif BLOG makin diterima ramai.

Jadi untuk mengelakkan pembaca sentiasa menantikan entri terbaru atau nak kenal dengan blogger secara lebih mendalam. Facebook & Twitter menjadi trend untuk Blogger mempromosikan blog mereka, sama seperti saya.  Twitterer yang aktif sentiasa menambah dan mencari kawan. Dengan adanya Twitter, medium mikroblogging ini sudah menjadi platform sosial network yang makin meningkat penggunaannya sama seperti Facebook. Jadi tak salahkan, letakkan button Twitter Follow untuk tambah pembaca setia blog kita :)

Bagaimana Nak Letak Button Offical Twitter Follow nih?

Demo Button Twitter Follow

Light Background

Dark Background

1. Pergi ke Page ini

2. Isi semua data yang dikehendaki

3. Copy code tersebut.

Blog WordPress Self Host

1. Klik pada Apperance dan kemudian klik pada Widget

2. Masukkan code tersebut.

Blog Blogspot

1. Login Blogger Dashboard > Design > Page Element

2. Klik Gadget , paste kod tersebut dan Save ataupun

3. Klik pada Edit HTML > Expand Widget Templates

4. Paste sebelum/selepas pada tag <data:post.body/>

Jadi apa tunggu lagi, pasang button Offical Twitter Follow ini blog korang sekarang :)

Artikel Berkaitan:

  • Tiada Artikel Berkaitan
 

Comments

  1. says

    Terima kasih Syahril Hafiz kerena sudi berkongsi pengetahuan dengan kami saya dah pasang kan tweeter follower buton tu tima kasih bnyk2 selamat berpuasa.

    Saya baru belajar buat blog sila tunjuk ajar ini blog tentang kerjaya saya.

    iklas,

    Musa

  2. says

    I recently implemented the plains theme to my wordpress blog. It automatically installs widgets, so whenever I try to add widgets it removes the widgets it installed. One of the preinstalled widgets is the social connect widget, allowing people to follow me on twitter/facebook. I have no idea where to edit the default links that came with the custom code. Any ideas? Thanks.

  3. says

    ho…thanks
    selama ni aku pakai plug in je.
    habis la aku nanti yang pakai blogspot marah aku tak pakai coding. *gurau-gurau*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *