Ultrabook Toshiba Portege Z830 Antara Gajet Ketinggalan Zaman!

 

kelebihan Toshiba Portege z830, Toshiba Portege z830, ciri-ciri Ultrabook Toshiba Portege z830, video Toshiba Portege z830, review Ultrabook Toshiba Portege z830, Ultrabook Toshiba Portage z830, harga Ultrabook Portege z830 Malaysia, Malaysia price Toshiba Portege z830

First impression aku melihat spefikasi yang ada pada Ultrabook ini amat tidak memuaskan, Ultrabook Toshiba Portege Z830 hanya sedap pada nama tapi bukan pada luaran dan dalamannya. Lihat saja jenis – jenis laptop, notebook dan netbook dipasaran. Semuanya fungsi hampir sama sedangkan Ultrabook ini boleh dikatakan AMAZING?

Video Ultrabook Toshiba Portege z830

Jika anda lihat pada spesifikasi Ultrabook Toshiba Portege z830 ini, Ultrabook ini hanya menekankan pengguna seluruh dunia untuk menggunakan cip INTEL dan Microsoft!. Ini memang ketinggalan zaman sebabnya mana lagi pembekal processor yang lain seperti AMD atau NVIDIA. Memang tak dinafikan, penggunaan Ultrabook ini hanyalah sesuai bagi golongan yang berkerjaya sebab tu Intel lebih SESUAI untuk diterapkan didalam Ultrabook ini. Intel memang terkenal dengan cip processornya yang tidak cepat panas, tahan haba dan laju + kipas Ultrabook Toshiba Portege z830 ini juga memainkan peranan selain processor.

kelebihan Toshiba Portege z830, Toshiba Portege z830, ciri-ciri Ultrabook Toshiba Portege z830, video Toshiba Portege z830, review Ultrabook Toshiba Portege z830, Ultrabook Toshiba Portage z830, harga Ultrabook Portege z830 Malaysia, Malaysia price Toshiba Portege z830

kelebihan Toshiba Portege z830, Toshiba Portege z830, ciri-ciri Ultrabook Toshiba Portege z830, video Toshiba Portege z830, review Ultrabook Toshiba Portege z830, Ultrabook Toshiba Portage z830, harga Ultrabook Portege z830 Malaysia, Malaysia price Toshiba Portege z830

Lagi satu? Kenapa sistem operasi Microsoft Windows digunakan? Sebabnya Microsoft Windows amatlah sesuai untuk digunakan dimana sahaja, kerana sistem operasi berbayar ini mampu menjamin pengguna agar terus selamat, mudah dan cepat  dengan menggunakan Windows Genuine. Untuk pengetahuan anda, Windows memang layak diterapkan bersama dalam Ultrabook ini sebabnya kerja – kerja di pejabat, mahupun tempat lain yang memerlukan fungsi sokongan seperti kongsi segala dokumen dengan mudah!

Lagipun kita sebagai pengguna tak boleh bandingkan jenama Toshiba ini dengan Apple! sebabnya spesifikasi yang ada pada Apple sangat sangatlah berpuas hati. Sedangkan apa yang anda dapat lihat gambar dibawah?

kelebihan Toshiba Portege z830, Toshiba Portege z830, ciri-ciri Ultrabook Toshiba Portege z830, video Toshiba Portege z830, review Ultrabook Toshiba Portege z830, Ultrabook Toshiba Portage z830, harga Ultrabook Portege z830 Malaysia, Malaysia price Toshiba Portege z830

Menakjubkan! dimana Toshiba Portege z830 ini lebih ringan, nipis dari MacBook Air. Ini memang susah nak dipercayai dimana berat ultrabook ini hanyalah 2.4 pounds = 1.08862 kg dan ketebalan Ultrabook Toshiba Portege z830 0.63 inci. Memang garu kepala bukan?

kelebihan Toshiba Portege z830, Toshiba Portege z830, ciri-ciri Ultrabook Toshiba Portege z830, video Toshiba Portege z830, review Ultrabook Toshiba Portege z830, Ultrabook Toshiba Portage z830, harga Ultrabook Portege z830 Malaysia, Malaysia price Toshiba Portege z830

kelebihan Toshiba Portege z830, Toshiba Portege z830, ciri-ciri Ultrabook Toshiba Portege z830, video Toshiba Portege z830, review Ultrabook Toshiba Portege z830, Ultrabook Toshiba Portage z830, harga Ultrabook Portege z830 Malaysia, Malaysia price Toshiba Portege z830

kelebihan Toshiba Portege z830, Toshiba Portege z830, ciri-ciri Ultrabook Toshiba Portege z830, video Toshiba Portege z830, review Ultrabook Toshiba Portege z830, Ultrabook Toshiba Portage z830, harga Ultrabook Portege z830 Malaysia, Malaysia price Toshiba Portege z830 Mustahil, memang mustahil, ini adalah ultrabook paling ketinggalan zaman pun boleh menandingi Apple MacBook Air yang dikatakan paling nipis dan ringan.

kelebihan Toshiba Portege z830, Toshiba Portege z830, ciri-ciri Ultrabook Toshiba Portege z830, video Toshiba Portege z830, review Ultrabook Toshiba Portege z830, Ultrabook Toshiba Portage z830, harga Ultrabook Portege z830 Malaysia, Malaysia price Toshiba Portege z830

Lagi mengenai rekaannya, kita lihat pada keyboard. Antara satu fungsi hardware spesifikasi yang patut dilihat adalah keyboard yang mesra pengguna. Keyboard yang seakan ada ruang tu lebih feel nak mengguna.

kelebihan Toshiba Portege z830, Toshiba Portege z830, ciri-ciri Ultrabook Toshiba Portege z830, video Toshiba Portege z830, review Ultrabook Toshiba Portege z830, Ultrabook Toshiba Portage z830, harga Ultrabook Portege z830 Malaysia, Malaysia price Toshiba Portege z830

kelebihan Toshiba Portege z830, Toshiba Portege z830, ciri-ciri Ultrabook Toshiba Portege z830, video Toshiba Portege z830, review Ultrabook Toshiba Portege z830, Ultrabook Toshiba Portage z830, harga Ultrabook Portege z830 Malaysia, Malaysia price Toshiba Portege z830

Dari gambar diatas, selalunya kita akan menggunakan touchpad menggunakan tangan kiri bukan? Lihat! Ultrabook menerapkan fungsi mesra pengguna dimana memberikan keluasan keyboard tersebut. Anda akan berasa feel bila tangan kanan yang menggunakan touchpad lebih sedap untuk scroll dan hover arrow.

Ultrabook Toshiba Portege z830 ditambahkan juga dengan spesifikasi Supreme Mobility dimana ketahanan bateri ultrabook ini mampu bertahan selama 8 jam keatas untuk pengguna “hardcore” internet surfing, emel, 128GB solid state drive yang boleh mengurangkan penggunaan tenaga, melindungi data anda daripada bump, 13.3′ widescreen HD display dan latest processor INTEL Core.

Pros dan Cons

Setiap gajet mesti ada kelebihan dan kekuranganya tersendiri, antaranya bagi ;

Kelebihan Ultrabook Toshiba Portege z830

  • Rekaan Svelte Magnesium alloy
  • Papan kekunci ( Backlit keyboard )
  • Casing ringan
  • Lengkap dengan I/O port yang lebih lain daripada ultrabook yang lain.
  • SD Card slot
  • WiDi 2.0 video streaming

Kekurangan Ultrabook Toshiba Portege z830

  • Mahal! Sememangnya Ultrabook Toshiba ini mahal ( *ketinggalan zaman sungguh :P )
  • Wobbly skrin
  • Papan kekunci cerewet? atau dalam Bahasa Inggerisnya “finicky keyboard”
  • Bateri tak boleh buang. Memang phailed kalau melekat sekali ni kan?

Lain – lain

Ultrabook Toshiba Portege z830 ini slim, anggun, bergaya, kemas, dan diantara ultrabook paling laju.

Kesimpulan mengenai Ultrabook Toshiba Portege z830 ini, boleh dikatakan ultrabook ini memang UP banyak dari gajet sedia ada seperti laptop dan notebook. Ketinggalan zaman dari segi luaran dan dalaman yang hampir serupa tetapi design , spesifikasi, grafik, dan lain – lain mampu ditandingi oleh Toshiba Portege z830 ini. Pilihan untuk membeli Toshiba Portege z830 ini adalah satu pilihan yang tepat kerana ianya dilihat sebagai pelengkap kesemua sistem yang sedia ada sekarang.

“Projek Review Ultrabook Toshiba anjuran Denaihati.com ditaja bersama oleh Toshiba & Intel MalaysiaEizil.comAnarm.neteQurban.comAlansarproperties.comKedai Kak Siti,azri.my dan Jerungperkasa.com

Kredit gambar TheSSDReview | LaptopMag| PCMag |GottaBeMOBILE |MobileTechReview

 

Artikel Berkaitan:

  • Tiada Artikel Berkaitan

Artikel Blogger Malaysia


Comments

  1. says

    nice rev..anyway bro, jangan risau, aku dapat tangkap apa yang ko cuba sampaikan melalui tajuk entri ko nie, hehe..ariffshah dah angkat dah satu, bro bile g??hehe

  2. says

    Toshiba Ultrabook ini bukan setakat nipis ia dikuasakan oleh Intel i7 dan 6Gb RAM sudah cukup besar untuk kerja-kerja yang memerlukan programing berat.

  3. kazuki says

    pening aku baca tajuk ko.. haha, actually laptop compaq aku dah rosak heating prob, skrg aku dh angkut dell xps

    • says

      Ultrabook Toshiba Portege z830 antara ketinggalan zaman..haha
      tang mana hang pening? cakap cakap..haha
      dell xps~ perghh dari compaq -> dell -> toshiba portege pa lepas ni :P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *