Versi Terbaru SimpleLinux OS

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Distro yang sebelum ni aku review ,  telah mereleasekan versi terbarunya iaitu versi KDE. Seperti yang kita nampak artikel tersebut sedikit sebanyak menerangkan distro itu kini mendapat sambutan dari pengguna tegar sumber terbuka ataupun pengguna baru yang inginkan kelainan mencuba distro simpleLinux ini.

Penerangan dibawah korang boleh lihat disini untuk lihat asal usul distro ni ditubuhkan dan ini sedikit daripadanya.

simpleLinux, a Malaysian linux distribution, based from Slackware (and Slax). simpleLinux is a linux distributions that has been founded by Fariz Luqman and Syukri Roslee. The development held on Ampang, Malaysia. The simpleLinux has been intended to be easy to use in a very simple form. simpleLinux is based from Linux kernel with Linux Live created by Slax. simpleLinux supports x86 or i386, x86_64, IA32 or IA64 and other processor architectures. Usage of RAM and hard disk space for the extended version is very light as the distro uses small amount of hardware and software resources. However, the DVD extended is still cool in many form of it’s simplicity. 

Seperti yang kita tahu, founder ini sekarang Fariz Luqman dan Syukri Roslee berusaha sebaik mungkin untuk memajukan sistem operasi ini di Malaysia seperti misi mereka sekarang.

simpleLinux foundations has all their developer, hopes that one day Malaysian Open Source Software would become more successful.

Apa yang kita lihat sekarang, walaupun banyak sistem operasi atau distro sekarang tak semestinya nak kekal kepada satu kan? Mencuba lebih baik dari melihat. Dengan adanya forum simplelinux, pasti ramai pengguna baru atau lama boleh membuat sebarang rujukan disana. Kerjasama dalam menjayakan forum simplelinux seperti forum jomlinux sekarang,makin mendapat tempat. Itu yang kita nak, kesemua forum distro malaysia kita jayakannya.

Pelbagai persekitaran(environment) yang dibawa oleh komuniti simpleLinux sekarang banyak memberi pilihan kepada pengguna dalam memilih yang mana satu yang paling sesuai. Gambar dibawah salah satu dekstop simpleLinux

Smart kan? Ada beberapa core function yang patut korang tahu

KDE, it is best known for its Plasma Desktop, a desktop environment provided as the default working environment on many Linux distributions, such as openSUSE, Mandriva Linux, Kubuntu, Red Flag Linux, and Pardus.

Slax core, consider, the brain of simpleLinux

XFCE, is a free software desktop environment for Unix and other Unix-like platforms, such as Linux, Solaris and BSD. It aims to be fast and lightweight, while still being visually appealing and easy to use.

Setiap persekitaran tu memberikan kita kelainan dalam distro ini. Dari minisize distro ini sampai size biasa sistem operasi ini yang memberikan kemudahan kepada pengguna.

Download Versi Terbaru Simple Linux Acantha(KDE Version)

Selanjutnya korang boleh ke pautan ini

http://www.simplelinux.tk

Artikel Berkaitan:

Artikel Blogger Malaysia


Comments

  1. says

    dah try…tapi memang takkan pakai la distro ni sebab guna kde environment…kurang berminat..sebab dah lama belajar selok belok gnome…tu pn tak abis explore lagi… :mrgreen:

  2. says

    not bad gak linux ni.. tp aku tak reti sgt ah gan Linux environment.. bkn taknak blaja tp mase badan ni tak cukup.. byk sgt yg aku kejar.. aku pernah try Ubuntu jek..

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *