Access Ubuntu Files From Windows

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Sering kali kita bersusah payah kan, nak restart semula dari Windows ke Ubuntu untuk ambil files yang disimpan dalam Ubuntu tapi perlu digunakan dalam Windows. Kini korang tak perlu bersusah payah lagi untuk restart kerana dengan software Ext2Read, korang dapat access files Ubuntu dari Windows. Memang mudah kerjakan? 😀

Selain daripada itu, kegunaan Ext2Read bukan saja digunakan untuk access partition Ubuntu, tapi boleh digunakan juga untuk access sistem operasi lain. Software ini portable dan tak perlu installation. Ext2read digunakan untuk explore ext2/ext3/ext4 files. Jadi, ianya menyokong LVM2 and EXT4 extents. Dalam erti kata mudah, korang guna software ni untuk VIEW & SAVE files tersebut. Ext2Read turut menyokong Windows versi x64 dan x86.


Macam mana nak guna ni?

  1. Right click pada icon ext2explore > Klik pada Run as Administor
  2. Kemudian cari files yang nak di SAVE
  3. Right click pada files yang ada dalam partition Ubuntu dan SAVE.

Ext2Read

" Syahril Hafiz : Pengasas blog SyahrilHafiz.com. Suka bertani & web enthusiast yang bercucuk tanam di laman maya. Jika anda ingin upah blogger untuk produk laku keras anda hubungi saya di halaman Pengiklanan. Biodata penuh tentang Penulis."

Lihat Komen (16)

1 2