Bagi isi untuk CONTENT blog biar penuh & relevan!

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Pernahkah korang merasa agak hampa bila sedap-sedap dok baca dengan tajuk entri yang menarik, tetiba content yang diketengahkan agak kolot dan tidak menepati citarasa. Penggunaan frasa yang betul mampu membuatkan entri lebih segar dan relevan walaupun pendek tapi straight to the point. Dalam erti kata lain, seperti yang selalu kita dengar “CONTENT IS KING” bukan saja mampu membuatkan blog menjadi tumpuan orang ramai tapi lebih kepada itu.

Lagipun….

Hah? Nampak bukan, pengupasan sesuatu isi amat penting dalam content blog kerana ianya menjadi tunjang kepada isi lain seperti tersurat atau tersirat. Bermain dengan SEO lebih menarik jika kita hindarkan SEO membosankan bak kata Affan. Content blog mampu mengubah struktur penulisan kita kepada lebih matang dan mampu membuatkan orang lebih faham apa yang kita nak sampaikan.

1. Elakkan guna PERKATAAN REMPIT!

Wow! point pertama berkenaan REMPIT didalam content blog memang tak kena sekali. Bahasa Rempit well known as bahasa singkatan amatlah tidaklah digalakkan. Walaupun, dah terbiasa, cuba hindarkan dengan taip/tulis sepenuh mungkin.(pendek tapi straight to the point bukan..haha)

2. Elak bahasa ROJAK!

Ok, buat masa ni nampak gaya saya dah kembali menggunakan Bahasa Rojak ni dalam point yang diketengahkan dalam content. Tapi bahasa rojak sedap nak baca tak kisah, ini kalau meleret sampai penutup bicara artikel personal korang. Memang bosan lah.Baik guna full English language terus. 😀

3. Keyword, SEO & Content penting!

Oh yeah, penggunaan keyword yang berkesan, mampu membuatkan korang mempratikkan SEO disamping content yang telus dan mudah difahami. Keyword amat relevan jika content tersebut saling berpaut antara satu sama lain (related). Selain keyword, boleh juga pratik penggunaan TAG.

4. Point(Isi) : view target ?

Ok penggunaan keyword selalu related dengan isi. Jadi cuba korang jadikan sesuatu isi itu sebagai target.Maknanya, lagi banyak isi yang diketengahkan dalam content blog lagi bagus, sebab lagi banyak keyword. View target, sasaran entri korang sejauh mana entri ni mampu bertahan. Contoh hiburan la, sebab entri berkaitan ini jangka hayat dia lebih lama(SERP).

5. Pratik SERP?

Search Engine Result Page(SERP) mampu membuatkan entri lebih segar setiap hari dimana “isi untuk CONTENT blog biar penuh & relevan!” mampu membuatkan entri lebih berkualiti. Tak faham lagi, sila baca penerangannya disini ” Pautan Merupakan Perkara Penting Dalam SEO – Blog Mohd Isa

6. Content padat & relevan? Ringankan memberi BACKLINK berkualiti kepada artikel blog lain yang berkaitan

Ringankan entri korang dengan memberikan backlink kualiti kepada artikel blog berkaitan yang sudah dibaca. Elakkan backlink SPAM,dimana ini akan menjejaskan korang untuk mendapat PageRank(PR) blog. Jadi itu merugikan bukan?

Kesimpulannya disini, jika idea yang dicurahkan sedikit, cuba kaitkan perkara berkaitan didalam blog untuk menjadikannya lebih menarik ok. Setakat 1 2 idea yang mampu diolah bukan saja mampu membuatkan pembaca kecewa, namun ia amatlah merugikan ANDA kerana point yang penuh + relevan mampu membuatkan SEO itu lebih menarik! 🙂

This post was last modified on February 21, 2014 9:27 pm

" Syahril Hafiz : Pengasas blog SyahrilHafiz.com. Suka bertani & web enthusiast yang bercucuk tanam di laman maya. Jika anda ingin upah blogger untuk produk laku keras anda hubungi saya di halaman Pengiklanan. Biodata penuh tentang Penulis."

Lihat Komen (29)

  • aku tak leh tulis entri pendek kalau tulis pasal teknikal.
    dan act aku tak kisah ada ke tak orang baca. hahaha.
    sapa mencari mesti membaca. sapa tak cari memang tak baca.
    tak paham pun kot.

    p.s kecuali blog lens aku. tu memang simple. perkataan pun jarang ada.

  • Aku bab no 3 tuh selalu failed.. Adehhh.. Tp skrg Byk blog dh per PR 4.. Lagi susah nak main~

  • salam kenal.entri yg bagus.tip no 3 belum mahir sepenuhnya.
    tip no 6 ,saya suka bagi backlink pada entri blogger lain yang berkenaan dengan entri saya memandangkan kita dah dapat idea hasil entrinya.jadi bagilah saja backlink itu tanpa rasa bersalah :)

    • salam kenal. wah lagi sorang kembarnya izwanyusuf..hehe
      ha ah, selain daripada tu, kalau pratik selalu insyaallah boleh.

  • satu lagi, jangan tajuk jer gempak tapi isi hampeh nak mampos.
    klau setakat nak hampeh sikit2 xde masalah.
    p/s: pesanan buat blogger baru yang prasan anda hebat dan cool serta #retis

  • di ER, saya mementingkan kualiti gambar dan pengisian ilham daripada gambar yang diletakkan. itu definisi entry berkualiti dalam ER. picture tells a thousand words :)

  • Saya punya sebuah blog yang dalam contentnya memiliki keyword density yang amat tinggi alhasil di SERP kurang begitu baik. Tambahan juga untuk kita agar selalu memperhatikan kerapatan keyword yang kiya gunakan
    Nice share Syahril Hafiz

1 2