Kelebihan Chia Seed Untuk Kesihatan & Diet Harian

Alhamdulillah, semakin ramai yang mengamalkan pemakanan sihat dan gaya hidup sihat. Susu kambing segar pun salah satu juga nak kekal sihat dan bertenaga.

Tapi hari ini saya nak berkongsikan dengan anda Kelebihan Chia Seed ini. Saya pun dah amalkan dan sedikit sebanyak sambil amalkan ambil tahu juga apa khasiat yang ada pada Chia Seed ini.

Sumber Gambar : MyHealth

Kalau anda seorang yang menjaga pemakanan seperti panduan diet sistem piramid makanan. Makan ikut kalori, jaga badan dan rajin bersenam. Sudah tentu tak ada masalah kesihatan yang teruk contohnya. Kalau anda sendiri pun tahu, segala penyakit ini datangnya dari perut. Dan sudah tentu apa yang ada di usus perut anda itu datangnya dari apa yang anda makan.

Yang menarik saya dapat info dari staff Hospital. Ada diantara mereka yang amalkan penggunaan Chia Seed ini dalam diet harian dapat turunkan Kolestrol. Serius ni saya dapat info dari mulut mereka sendiri yang dah sekian lama amalkan.

Bukan sehari dua minum Chia Seed, esok lusa nak turun Kolestrol, memang tak dapat la..hehe 🙂

Selain itu juga, saya amalkan juga resepi ni. Campur Kurma bulan Ramadan ni. Sedap kot minum time sahur!

Nak try anda boleh cuba Resepi Chia Seed campur Kurma ni. Sangat bagus kalau nak jaga badan sekarang 🙂

Ok.. jadi saya teruskan dengan berkongsi mengenai Kelebihan Chia Seed ini lah ye!

Chia Seed atau nama saintifik Salvia Hispanica tergolong dalam sejenis tumbuhan berbunga iaitu keluarga pudina dan berasal dari Negara Mexico dan Guatemala.

Chia Seed ini selalu orang keliru dengan Biji Selasih kerana ada perbezaan diantara tumbuhan bunga ini. Pertama dalam hal penyediaan Chia Seed sangat mudah sebenarnya. Digunakan dengan cara tabur atau campur saja ke air masak, jus, yogurt, kek, nasi dan lain lain selama beberapa saat saja.

Berbanding dengan Biji Selasih, memerlukan selama beberapa waktu direndam didalam air untuk kembang.

Kalau anda beli Chia Seed dan Biji Selasih ini, anda akan perasan pada perbezaan warna.

Biji selasih warnanya adalah hitam sahaja, dan apabila direndam dalam air, akan kelihatan seperti “telur katak”, ada selaput putih jernih diluar biji Selasih.

Tetapi bagi Chia Seed pula, terdapat banyak warna seperti hitam, coklat, kelabu dan putih. Terkena air, akan muncul juga selaput putih di biji Chia Seed.

Mudah? Anda dah boleh tahu perbezaan yang ada pada Chia Seed dan Biji Selasih kan?

Kelebihan & Kebaikan Chia Seed Dalam Diet Harian

  1. Bagus untuk kesihatan jantung
  2. Cegah kanser
  3. Melambatkan penuaan
  4. Tinggi antioksida
  5. Meningkatkan metabolisma
  6. Mengurangkan selera makan
  7. Membantu membina otot
  8. Membantu penyerapan nutrien
  9. Membantu penghadaman
  10. Melawaskan pembuangan
  11. Lebih cepat kenyang
  12. Milk booster untuk ibu menyusu
  13. Memberi tenaga berpanjangan
  14. Mengawal paras gula dalam darah
  15. Membantu menurunkan kolestrol dan tekanan darah

Seperti info diatas, banyak kebaikan dan kelebihan Chia Seed ini kan? Tak rugi pun amalkan dalam pemakanan diet harian. Sukatan? Mudah.. saya selalu amalkan satu cawan teh tu, satu sudu pun dah cukup.

Jangan terlalu banyak ambil Chia Seed ini sebab dapat info juga dari pengguna terdekat, pengambilan Chia Seed secara berlebihan memang potong selera makan terus..hehe, nak kurus secara sihat tiada masalah lagi 😉

Nak try Chia Seed ni? Memang bagus kan…Tapi anda tahu nak beli kat mana?

Kalau berminat boleh terus Klik Link WhatsApp di bawah untuk dapatkan sekarang!

Harga RM 10.00 ( harga promosi ) untuk 1 paket = 100 gram . Dapatkan sekarang pada harga promosi murah Chia Seed, boleh Contact saya di Link WhatsApp di bawah. KLIK!

Saya Nak Chia Seed Murah

Summary
Author Rating
Aggregate Rating
5 based on 7 votes
Brand Name
Chia Seed Banggol Lalang
Product Name
Chia Seed
Price
MYR 10.00
Product Availability
Out of Stock

This post was last modified on April 12, 2018 4:11 pm

" Syahril Hafiz : Pengasas blog SyahrilHafiz.com. Suka bertani & web enthusiast yang bercucuk tanam di laman maya. Jika anda ingin upah blogger untuk produk laku keras anda hubungi saya di halaman Pengiklanan. Biodata penuh tentang Penulis."

Lihat Komen (2)