Kenapa Blog ini Popular?

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Rasanya masih sempat saya menyahut cabaran kedua Rakan Blogger dimana artikel yang lepas sedikit sebanyak memperihalkan 5 blog paling saya suka lawati sepanjang tahun 2011 ini. Jadi berkenaan dengan tajuk kali ini, SEBAB? bermakna saya kena lebihkan cerita kepada pembaca semua kenapa saya suka lawati blog- blog tersebut.

Acap kali, kita sering mendengar, FAVOURITE? ya! semua ada kegemaran masing-masing kan? Walaupun favourite kali ini lebih ditujukan kepada BLOG, jadi mungkin diantara pembaca nak tahu sebab utama saya suka lepak disana. Mungkin ada diantara kita ada tujuan masing-masing kalau suka lawati blog tersebut setiap hari kan? Mungkin juga ada sesetengahnya sekadar melepaskan segala tekanan, nak tahu isu semasa, nak tahu isu peribadi dan sebagainya atas tujuan SEBAB kita lawati blog itu.

Pernahkan pembaca sekalian terfikir, selain membaca apa faedah yang korang dapat? Satu, mungkin korang akan kenal dengan lebih mendalam tentang penulis tersebut. Kedua, mungkin penulis mendapat ilham(idea)  apa yang pembaca nak selama ni dan akhir sekali, dapat kata sepakat dimana korang akan terus menjadi pembaca setia di blog tersebut. Jadi, kedua-dua mendapat faedah masing-masing bila tanggungjawab untuk martabatkan bahasa dan blog serta menterapkan nilai murni seperti membaca amalan mulia terus disemai  dikalangan masyarakat. Menggilap bakat baru dalam usaha mencapai bahasa moden boleh dikategori jugak kan blogger sekalian? 🙂

Selain daripada traffik, pembaca dan sebagainya. Antara

1. Blog Denaihati

Mungkin korang tahu yang blogger Denaihati ni pandai bermain dengan keyword dan isu semasa. Pernahkah korang terfikir, yang blogger merupakan seorang pengulas kepada isu/isi/penutup dan sebagainya. Contoh yang boleh kita lihat, iPad 2 Malaysia dilancarkan April? Kalau korang seorang penggoogle sejati, mesti nak info itu lebih padat, boleh diterima dan mudah untuk dibaca kan? Denaihati banyak bermain dengan entri-entri isu semasa dimana, beliau akan elobrate sesuatu tajuk itu berdasarkan PENGALAMAN dan bukan mengejar traffik semata-mata. Disebabkan oleh itu, kalau dapat tajuk, padahal content lari pada tajuk, itu bukan dinamakan entri berkualiti dah. Kenapa saya suka lawati kesana, ini adalah satu daripada alasan yang saya berikan iaitu belajar bermain dengan keyword selari dengan tajuk yang diutarakan.

2. Blog AriffShah

Baru-baru ni entri beliau pasal email 1 Malaysia tu. Untuk pengetahuan pembaca sekalian, si Ariff ni memang suka ikut style dia sendiri kalau tak setuju dengan apa-apa pun. Kalau ikutkan, saya lebih gemar membaca hal-hal semasa ni sebab knowledge kan? So follow setiap hari perkembangan negara walaupun tak banyak mana tahu sangat. Bukan atas sebab dasar politik ye, tapi setiap orang ada pandangannya masing-masing dalam menyuarakan pendapat bantahan atau sokongan. Sebab tu blog ini penting sekarang, MEDIUM untuk semua. Disebabkan itu salah satu saya suka lawati ialah gaya penulisan beliau yang A dan tatabahasa/bahasa moden/grammar yang power, sedikit sebanyak menimbulkan niat saya untuk menulis dalam pemikiran lebih matang.

3. Blog Mohd Isa

Blogger ni pun penuh ilmu didada dengan SEO. Kalau diikutkan, keikhlasan menulis untuk berkongsi ilmu amat penting dalam sesebuah artikel. Pada saya, ilmu SEO ni bergantung pada usaha kita sendiri bagaimana nak mencapai organik trafik lebih dari direct traffik. Contoh  tips yang dikongsi Mohd Isa amatlah berguna untuk semua blogger dimana SEO amat penting bagi sesebuah blog untuk terus menduduki carta teratas search engines. Jadi itu satu sebab kenapa, saya suka lawati dimana selain pratik penggunaan keyword, content selari dengan tag, bahasa yang digunakan lebih difahami, ini dapat meningkatkan prestasi blog supaya lebih unggul dan gah berdiri dengan usaha sendiri.

4. Blog Wazy84

Blogger ni lebih santai dan banyak kongsi tentang segalanya. Skop blog ni lebih luas dimana kurang menumpukan kepada satu apa yang saya nampak selama ni. Walaupun pada dasarnya blog tech & IT, perkongsian seperti entri cerita lawak amat digemari. Kerana apa? Sudah semestinya, kalau pembaca nak tahu, hujung minggu kita akan lebih membaca kepada entri santai atau rumit? Terpulang pada individu itu sendiri dan kenapa saya suka lawati blog Wazy kerana entri beliau bercampur-campur, jadi itu sedikit sebanyak dapat mengurangkan tekanan saya tak la dashyat sangat. 😆

5. Blog Amanz

Blogger yang cepat sedut maklumat mengenai informasi teknologi semasa. Pembaca setia dah ni walaupun blognya lebih kepada Windows. Tapi jangan risau, saya tetap follow dengan teknologi semasa ni disebabkan minat IT. Jadi tu la kenapa saya suka. 😀

Rumusan : Kebanyakan blog saya lawati sepanjang tahun 2011 ini lebih kepada kepentingan blog dimana mempratikkan penggunaan keyword berkesan, content mantap, penulisan lebih berinformasi dan blog mesra SEO. Jadi sekarang bounce rate saya diantara 49.33%, alhamdulillah saya akan usaha lebih lagi untuk menyajikan kepada pembaca info-info yang lebih bermanfaat untuk kita semua. Sekian.

Syahril Hafiz: Pengasas blog SyahrilHafiz.com. Suka bertani & web enthusiast yang bercucuk tanam di laman maya. Jika anda ingin upah blogger untuk produk laku keras anda hubungi saya di halaman Pengiklanan. Biodata penuh tentang Penulis

Lihat Komen (37)

  • Kayaknya mereka memang dah sangat ahli di dunia blogging, lihat aj mereka terjun juga dah lama..
    suatu saat kitapun pasti bisa seperti mereka mas bro, yang jelas terus tekun dan gigih berusaha :)

  • Mereka semua hebat2..... =)

    aku pun suka terjah blog amanz tuu... dia pnya blog tiptop informasi terkini perihal dunia teknologi.... mmg terbaik lahhh...

    denaihati pandai tarik pmbaca... =)

  • I dunno why, but i really do love Bangkok! Its so lively, it is alive around the clock non-stop and everything is cheap except for top-end branded goods (for these go to Hong Kong). One more thing if u wanna shop in Bangkok do avoid coming here on their Public Holiday, they have a few public holidays which more places would be closed whole day!

  • blog blog tu popular, senang aje. Sebab blog lain kurang popularnya. itu aje. hehe..

1 2 3