7 Pemasaran Instagram – Cara Buat Duit Online Letupkan Jualan Di Instagram!

Trend Instagram Sudah Berubah untuk tahun 2019 ! Cara buat duit online di Instagram sekarang tak seperti dahulu, banyak fungsi yang bagus untuk penjual online menggunakan platform berniaga di Instagram ini antaranya geo lokasi, lubuk #hashtag, direct message ( DM ) di IG , grouping dan pelbagai lagi yang anda rasakan wow ini yang saya nak berniaga secara online.!

Dengan kos iklan di Facebook semakin mahal jika tanpa panduan yang berguna. Anda masih labur di Facebook tapi belum intergrasi sepenuhnya dengan platform Instagram iaitu Instagram Ads.

Saya rasakan itu satu kerugian kerana Facebook, Instagram dan WhatsApp sekarang seperti dibawah satu bumbung yang sama 🙂 .

Penggunaan bot atau software di Instagram kini kian rancak digunakan sebagai teknik pemasaran Instagram secara lebih advance kepada pengguna ( Teruskan membaca kerana ada nilai yang anda dapat juga dibawah ).

Nak play safe daripada akaun Instagram anda kena banned better guna cara yang selamat yang anda akan dapat dalam artikel ini.

Tapi kali ini, saya fokuskan kepada anda yang baru mula nak buat duit online, nak berniaga di saluran Instagram untuk menjual dan branding. Ini lah masanya, anda ikuti tips dan teknik yang saya berikan ini sebelum pergi kepada pembelajaran lebih advance berkaitan Instagram.

“Mahirkan teknik asas pemasaran Instagram dahulu sebelum pergi yang lebih teknikal!”

Sejak Facebook mula mengetatkan terma dan syarat News Feed, harga iklan di Facebook semakin mahal, saya mula start tinggalkan Facebook Pages untuk jualan produk fizikal.

Mulalah kisah saya create satu akaun di Instagram untuk jual beli ( berniaga ) secara online. Tapi kalau anda ada skill marketing FB Ads teruskan dengan create iklan yang mampu kadar capaian (reach) dan engagement yang memberangsangkan, sila jalan terus. 🙂

Perkara pertama anda perlu ingat, jika tiada pemasaran secara online mahupun offline, produk anda tidak akan terjual, kehabisan stok kalau belum memanipulasikan sosial media sebaik mungkin. Semua orang boleh menjual tapi belum tentu boleh kuasai skill marketing ( pemasaran ).

Tak dak marketing, tak dak sales bak hang !

Dari situ saya memulakan secara agresif jual smartphone Alcatel One Touch Magic dengan jam tangan pintar Pebble. Alhamdulillah lekat juga buyer sebab apa yang saya ulas, saya pakai setiap hari, muatnaik gambar ke Instagram ada yang berminat dan terus deal pelanggan order mahu beli !

Disebabkan stok yang saya dapat amatlah terhad. Orang kata ‘rare’ jam tangan pintar Pebble nak dapat time tu, stok terputus. Tamat sudah kisah saya jual jam Pebble melalui Instagram.

Saya juga menggunakan platform Instagram jual betik sekaki dan anak pokok limau nipis melalui #hashtag. Not bad, tapi satu yang leceh.

Hehe, sebab jual beli melalui SMS dan WhatsApp jadi ianya tidak berapa relevan untuk itu sebab bertindan dengan customer lama guna nombor telefon baru. So saya buka order form melalui emel. Senang.

Dengan targeted follower, anda juga boleh mula jana income online secara full time dan part time melalui Instagram dengan ikut langkah mudah dari saya ni ;

  1. Buka akaun Instagram, nama akaun jangan merapu. Contoh kalau anda hendak jual baju Lokalah / Tempatan Clothing. Cari nama yang bersesuaian. Kalau nak jual tudung, letak nama atau brand yang orang senang ingat. Pastikan anda jangan sesekali duplicate nama perniagaan orang lain !
  2. Pastikan gambar yang di muat naik di akaun Instagram anda background putih atau gambar menampakkan produk anda jelas dan tidak kabur.
  3. Berkawan dan ramah dengan penjual lain sebab itu salah satu cara tarik follower.
  4. Guna #hashtag yang berkaitan untuk jualan. Contoh #sayajual atau #bajukurungmurah kerana ianya merupakan lubuk menjual untuk masa kini. Pastikan ianya relevan dengan barang yang dijual.
  5. Jangan SPAM akaun orang lain seperti Visit my IG.. Visit my IG.
  6. Target geo lokasi tempat anda. Senang nak COD selain guna postage.
  7. Dapatkan rahsia dan panduan yang betul untuk jadikan akaun Instagram anda jadi LUAR BIASA DAN TINGKATKAN FOLLOWER UNTUK LETUPKAN JUALAN DI INSTAGRAM!

LUAR BIASA! Kunci emas utamanya adalah follower yang ramai dan berkualiti. Sebab rata – rata dari kita sebagai pembeli amnya akan berasakan WOW! dengan TARGETED FOLLOWER yang ramai sampai 100M atau mungkin lebih terhadap sesuatu akaun itu.

Perlu diingatkan, nak berniaga di Instagram ini bukan dengan membeli akaun Instagram anda sudah boleh mula menjual. Sebaik – baiknya anda sendiri mulakan dari bawah untuk BRANDING berbanding beli akaun IG.

Ebook ini terbahagi kepada 8 bahagian. Berikut adalah perincian setiap bahagian yang anda akan dapat:

Bahagian Pengenalan

Dalam bahagian ini, saya cerita formula asas cara memasarkan produk di Instagram. Apa step-by-step yang anda kena ikut secara ringkas. Sebelum pergi advance, anda kena tahu ilmu asas ini.

Ia umpama gambaran umum, supaya anda nampak dengan jelas: “Oh, ini yang aku kena buat dulu…”. Ia penting agar anda tidak tersipu-sipu selepas baca ebook ini.

Bahagian 1: Apa Itu Instagram 101?

Pada bahagian ini, saya akan kongsikan serba-ringkas tentang Instagram. Daripada segi fungsi, ciri-ciri & manfaat yang anda boleh lakukan.

Jangan terkejut! Walaupun anda dah guna Instagram sebelum ini, namun masih ada fungsi anda tak tahu. Tunggu & lihat yer….

Bahagian 2: Kenapa Kedai Online Instagram?

Untuk pastikan seseorang membuat keputusan memulakan sesuatu. Mereka perlukan sebab yang kuat untuk bermula…

Atas dasar itu, saya wujudkan satu bahagian khas untuk bantu anda bermula. Saya serius nak bantu anda.

Saya tak mahu anda rugikan duit anda untuk ilmu yang tak diamalkan. Pada bahagian ini, saya ceritakan 4 sebab utama kenapa anda perlu bermula menjual di Instagram..

Bahagian 3: Langkah-langkah Meletupkan Jualan Di Instagram

Saat yang ditunggu telah tiba. Pada bahagian ini, anda akan ditunjukkan secara praktikal.

Apa yang anda perlukan untuk buka kedai IGShop di Instagram? Bagaimana cara-caranya? Apa yang perlu anda skip (langkau) & apa yang perlu diberikan perhatian?

Apa elemen wajib yang mesti ada dalam kedai anda? Ada 6 elemen penting mesti anda lengkapkan sebelum jual apa-apa produk atau servis. Semua akan ditunjukkan.

Bahagian 4 : Cipta Pelanggan

Sebelum anda menjual sesuatu produk, anda perlulah terlebih dahulu mengenali siapakah pelanggan anda?

Dalam bahagian ini, saya akan membincangkan dengan teliti, cara bagaimana anda boleh mengenalpasti dengan tepat siapakah pelanggan yang akan membeli produk-produk anda berulang-ulang kali.

Apabila anda telah betul-betul mengenali siapa pelanggan anda! Proses untuk menjual akan menjadi mudah dan cepat!

Bahagian 5 : Bina Kedai Online IG Anda!

Pada bahagian ini, saya tunjukkan anda bagaimana untuk setup kedai IG anda secara langkah demi langkah. Walaupun jika sebelum ini anda tidak pernah menggunakan Instagram, anda pasti akan dapat mengikut langkah-langkah yang saya tunjukkan dengan mudah secara bergambar!

Cara untuk setting yang betul dan terbaik untuk kedai IG anda juga saya turut tunjukkan di dalam bahagian ini.

Bahagian 6: Teknik Kumpul & Tingkatkan Follower.

Ini adalah bahagian paling bernilai. Ada kedai sahaja tak cukup kalau orang tak tahu kewujudan kedai anda. Anda kena ada follower yang…

Targeted – Memang minat produk atau servis anda.

Aktif – Jenis yang suka like, komen & tag rakan mereka.

Real – Manusia sebenar bukan robot.

Ya, inilah kunci kejayaan besar berniaga di Instagram. Untuk mendapatkan ketiga-tiga ciri follower ini, saya bahagikan kepada 2:

Kaedah Mekanikal. ( step by step )

Kaedah Organik. ( step by step ).

Kaedah Automatik ( lebih teknikal – step by step )

Saya akan perincikan untuk anda nampak gambarannya…

Bahagian 7: Berinteraksi Dengan Follower Anda.

Bab ini ramai orang fail. Ramai yang saya lihat, bila dah dapat ramai follower. Terus upload gambar produk. Jual, jual & jual.

Itu bukan caranya. Nanti dulu, belum masanya lagi menjual.

Saya akan tunjukkan 9 rahsia & petua untuk berinteraksi secara santai dengan follower. Saya beri contoh bergambar. Semua ada dalam ebook ini!

Saya bocorkan satu aplikasi canggih yang saya guna untuk cipta keunikan dalam gambar anda yang anda post. Tak perlu upah designer…

Ingat! Instagram mengutamakan gambar. Gambar cantik, follower suka. ?

Anda praktik kesemua bahagian ini untuk memaksimakan reach dan engagement bagi setiap post yang anda hasilkan.

Nak tahu cara-caranya untuk buat duit online? Ada saya kongsikan ia dalam bahagian ini. Ia akan membuatkan post anda mendapat lebih banyak respon daripada biasa!

Jangan lengahkan masa anda lagi dengan klik pautan dibawah anda akan dapat 4 Bonus tambahan secara PERCUMA iaitu InstaAds Tutorial, Panduan Menulis Caption, 5 Kajian Kes Letupkan Jualan & Teknik Gambar Pro .

Dapatkan sekarang Instagram Kaboom! versi 2019 pada harga diskaun untuk tempoh masa TERHAD. Klik Sini!

Langgan emel dibawah untuk dapatkan Preview Copy Instagram Kaboom! secara percuma.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Tips Pemasaran Instagram 2018
Author Rating
5

This post was last modified on December 31, 2018 10:09 pm

Syahril Hafiz: Pengasas blog SyahrilHafiz.com. Suka bertani & web enthusiast yang bercucuk tanam di laman maya. Jika anda ingin upah blogger untuk produk laku keras anda hubungi saya di halaman Pengiklanan. Biodata penuh tentang Penulis

Lihat Komen (59)

1 2 3 4