“SEO is Dead” – Apa Yang Menarik Untuk Teknik SEO 2014

Assalamualaikum.

SEO is Dead? Bila sebut tentang SEO semua nak WIN. Masing – masing tahu guna teknik yang digunapakai oleh blogger – blogger tertentu seperti Copy Blogger. Bila berita MAS MH370 keluar masing masing dengan artikel #PrayForMH370. Bagus bagi maklumat berinfo kan? Jangan buat  berita spekulasi sudah, kecelaruan maklumat nanti.  🙂

Tertarik dengan infografik yang dikongsi oleh Copy Blogger dimana Teknik SEO 2014 memang baru dan fresh. Mereka kata ada kata ganti nama baru untuk SEO iaitu ‘Optimizing Content Discovery & Conversion ( OC/DC )’.

Buat Duit dengan Affiliate – Kitab Teknik SEO Merah Jambu

Tapi Selalu Guna Teknik SEO Spamming Boleh Ke?

Tengok video ni dari Matt Cutt, Head of WebSpam Google ;

Ha ah, tahukah anda sekarang memang tak relevan dah spam artikel asal dengan kualiti backlink yang lemah untuk naik mencanak di 1st page enjin carian Google. Memang tak, dan algorithm sentiasa berubah dari semasa ke semasa seperti artikel Susu Kambing Segar ni. Huh payah target customer Utara saja, kena Worldwide nampaknya baru ada sales 😛 .

OC/DC Terbahagi Kepada 2 Yang Perlu Fokus

1. On-Site Optimization
2. External Optimization

Nah infografik ‘SEO is Dead’ ni, gambar menerangkan segalanya.. Cukup mudah nak faham dan boleh lah kita pratik bersama. Selamat berjaya!


Like this infographic? Get more content marketing tips from Copyblogger.

This post was last modified on December 28, 2014 7:02 pm

Syahril Hafiz :Pengasas blog SyahrilHafiz.com. Suka bertani & web enthusiast yang bercucuk tanam di laman maya. Jika anda ingin upah blogger untuk produk laku keras anda hubungi saya di halaman Pengiklanan. Biodata penuh tentang Penulis

Lihat Komen (19)

  • Trend SEO lama dah kacau bilau..harap2 yang baru ni betul2 berguna. Kalau tak bila search satu2 keyword, entah apa2 je yang keluar. hahaha

  • Terima kasih di atas perkongsian info... Lepas ni bolehlah belajar mempraktikkan ilmu seo yang dikongsikan...

  • Yang aku dok baca sekarang ni ramai dah mula tekankan pasal 'content' blog itu sendiri, jumlah patah perkataan seeloknya melebihi 350. Site loading macam infografik ni, kena bawah dari 3s (nak test boleh guna pingdom) - setakat ni site aku semua bawah 3s lagi. Cuma banyak blog baru, umur dalam 2-3 bulan, susah nak rank lagi huhu.

    Tapi ada je yang blog baru rank cepat, kebanyakkan guna blogspot + theme yang mesra SEO. Jeles dibuatnya, backlink pun banyak, macam mana la depa buat ni huhu

    • Anak emas Google sentiasa diutamakan,
      aku pun ada buat experiment sikit tentang Blogspot ni kebelakangan ni
      Not Bad!

    • SEO boleh jadi secara sengaja dan tidak sengaja
      Tak penat aih, ilmu tu kena sentiasa gain anda gain. Macam diet. hehe

    • Yup, ini yang paling relevan sekarang. Content panjang2 pun kena mesra pengguna
      Main tulis isi nak disampaikan pembaca tak paham, kelaut jugak tu :)

  • Makin lama makin perit buat SEO...
    Bukan sahaja perubahan yg kerap dibuat oleh Google tetapi juga persaingan yg muncul..

1 2