Basic – Menempel gambar korang pada template Monitor LCD, iPhone 4 dan juga PSP dalam Photoshop (Level: Very Easy)

Assalamualaikum wbt dan Whatโ€™s up people!!!!

Hari ni saya nak ajar korang bermain-main dengan Photoshop (7.0, CS 2, CS 3 etc etc) baik yang dah expert ataupun ditahap newbie ๐Ÿ˜‰ . Pada tutorial kedua ni, korang dapat belajar membuat grafik tanpa banyak penggunaan kemahiran teknikal, sekarang, tapi dapat hasilkan sesuatu yang bak kata orang putih, โ€œfascinating!โ€ hihihihihihi ๐Ÿ˜€

  • Menempel gambar korang pada template Monitor :((
  • Menggunakan template iPhone 4 dan bermain-main dengan template tu

Pertama sekali, tutorial ni menggunakan beberapa sumber yang perlu ada dan didownload, antaranya:

  1. Monitor BenQ (disertakan dalam tutorial)
  2. Meja belajar (disertakan dalam tutorial)
  3. Template iPhone 4G (disertakan dalam tutorial bersama wajah PM tersayang)
  4. Template Sony PSP (disertakan dalam tutorial)
  5. Gambar korang / Wallpaper
  6. Fonts yang sesuai
Ok, selesai mendownload, korang extract file tu. Korang akan nampak fail โ€œiPhone 4G Template.psdโ€ template iPhone 4G, โ€œMeja Belajar + Monitor BenQ.psdโ€ template Meja Belajar bersama-sama dengan Monitor LCD BenQ, โ€œPM Najib Tun Razak.jpgโ€ wajah Perdana Menteri Malaysia yang hensem, โ€œSony PSP Template.psdโ€ Sony PSP template.

Tutorial โ€“ Menempel gambar korang atau wallpaper pada monitor.

Buka fail Meja Belajar + Monitor BenQ.psd. Korang sumer akan nampak paparan pertama yang belum dibuat apa2 lagi. ๐Ÿ˜€

Paparan Pertama - Meja Belajar + Monitor BenQ.psd

Seperti yang korang lihat di sebelah kanan skrin korang terdapat banyak layer yang digunakan didalam file ini. Layer โ€œSet 1โ€ adalah monitor tu, dan juga layer โ€œdeskโ€ adalah grouped layer untuk meja tu.

Tutorial ni tak lah terlalu susah untuk korang, cuma tempel gambar korang, pastu siap ๐Ÿ™‚ hahaha :bloody:

Step 1 โ€“ Zoom in kepada monitor tu.

Zoom in 100%

Step 2 โ€“ Pergi ke File > Place. Dan cari gambar sesuai, kemudian resize kan.

Resize gambar tu untuk di muatkan kt monitor tu

Step 3 โ€“ Kemudian, place kan file tersebut.

Tekan "Place"

Step 4 โ€“ Korang boleh lah save kan file tu (File > Save As) ๐Ÿ™‚ Senang giler kan?

Save As. Namakan file yang korang nak save tu

Lakukan perkara yang sama korang lakukan kat atas pada iPhone 4G Template, dan Sony PSP.

Fail iPhone 4G Template.psd

Korang cuma place kan gambar2 kt template yang saya bagi, contohnya, gambar PM kita yang hensem ke iPhone 4G

Place file PM Najib Tun Razak.jpg

Tarik layer โ€œPM Najib Tun Razakโ€ ke bawah layer โ€œClock & Weatherโ€. jadi, Clock dan Weather widget dalam iPhone tu boleh lah jadik topmost, bukannya di belakang gambar PM kita ๐Ÿ™‚ Dah siap dah !

Drag layer PM Najib Tun Razak ke belakang layer Clock & Weather

Begitu juga kepada Sony PSP ๐Ÿ™‚ Mudah sahaja kan! Cukup senang untuk newbie :-[)

Sony PSP dengan gambo Maher Zain. Nak ganti ngan korang punya gambo pun tak apa

This post was last modified on February 19, 2011 12:32 pm

" Syahril Hafiz : Pengasas blog SyahrilHafiz.com. Suka bertani & web enthusiast yang bercucuk tanam di laman maya. Jika anda ingin upah blogger untuk produk laku keras anda hubungi saya di halaman Pengiklanan. Biodata penuh tentang Penulis."

Lihat Komen (23)

1 2