Trackback Sampah? Spam Menjadi-Jadi

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Kebelakangan ini blog ni bagaikan tumpuan spammer/spambot benda apa entah. Habis semua ianya spam dengan trackback kosong dari blog-blog tertentu. Dari LiveBlog sampai ke blog SyahrilHafiz.Com ini. Entah kenapa saya pun tak pasti sejauh mana trackback bagaikan sampah ini masuk ke blog ini. Boleh dikira dengan jari jemari saya agaknya dimana hampir keseluruhan entri dalam sekelip mata trackback sampah ini mampu mencecah lebih daripada apa yang kita sangkakan. Adakah korang mengalami nasib yang sama ataupun dah pernah laluinya. Kongsikan bersama nak elak benda ni. 😀

Dapatkan Apple iPad 2 Percuma untuk anda. Dapatkannya sekarang!

Pada artikel yang lepas menceritakan serba sedikit sejauh mana plugin Growmap Anti Spambot ini mampu menangkis serangan spammer, disini hasilnya memberangsangkan di blog ini. Ruangan spam kosong cuma masalah kali ini trackback merapu meraban menjadi ikutan dimana bila kita klik link itu, sampai saja di blog yang dituju tadi, content kosong dan tiada kena mengena langsung dengan content sewajarnya dibahagian blog ini.

trackback tertentu dari blog

Masalah utama yang dikenal pasti untuk elak perkara sebegini terjadi dengan  memadam(delete) .php trackback tersebut, memasang Akismet semula ,disable sebarang backlink ke blog asal, pasang plugin Disable Trackback atau godam semula codec untuk perbaikikannya. Jadi begitulah diantara-antara tips yang belum lagi aku cuba dimana tak berani ambil risiko bab-bab ini lagi. Ada cadangan lain tak?

Jadi link dibawah antara contoh-contoh trackback diberikan.

http://www.brokencode.com/baca/statistik-syahrilhafiz-com-februari-2011-syahrilhafiz-com

Salah satu cara yang korang rasa nak bermain dengan taktik baik punya, silakan :[ . Ianya dimana menyediakan link seperti backlink, sebaliknya macam sampah bila diklik. Begitulah antara taktik yang bisa diatur oleh blog negara sebelah ni. Apa yang dia nak entah la.  Black Hat SEO mungkin? Jadi hati-hati kawan, pastikan spam ini apabila masuk dibahagian komen kita edit semula ok. Sekian saja dari saya, coret-coret semasa, jom sertai iPad 2 untuk pengunjung setia. Wasssalam.

#Memenangi iPad 2 Sekarang! Rebut Peluang ini…

This post was last modified on February 6, 2014 10:38 pm

Syahril Hafiz: Pengasas blog SyahrilHafiz.com. Suka bertani & web enthusiast yang bercucuk tanam di laman maya. Jika anda ingin upah blogger untuk produk laku keras anda hubungi saya di halaman Pengiklanan. Biodata penuh tentang Penulis

Lihat Komen (57)

  • mengikut pengalaman aku la, satu-satunya cara disable je la track back, tapi kat luar sana ada lagi sistem sekuriti yang bulih blok, tapi mahal giler. biasa track back ni dorang pakai auto comment nyer apps. cam kahuna. kena link elok2 takpe lagi tapi kalo asyik link porn ngan casino je haru. atu aku perasan kalo pakai hosting blogspot x pernah kena lagi.....

  • aku tak berapa paham sgt apa trackback ni.. tapi kalau ada org copy artikel blog aku, nanti aku dapat trackback link dia..

    • tahu tak pa, susah kot time nak balas komen
      kesian kat pengomel yang terlepas pandang komen dia..masalah tu

  • Alhamdulillah akhirnya bisa masuk disini..
    kemarin sudah sangat.
    Gimana kabarnya Bro...

  • Bila blog dah terkenal memang begitu la bro..
    Aku punya blog org tak tau.. jd aku selamat.. hi hi

  • tu diaaaa, bugs dalam gasp plugin.
    jgn lupa patch ye heheheh ;D

    ps: aku punya 2 blog pun byk kena serang skg ni, cuma aku still pakai akismet. nasib baik tak lepas lagi huhu

  • kebelakangan nie...aku slow menulis...nila buka balik..pergh berbaris spam2 lahanat nie..satu keja lak nak bersihkan~

  • aku memang pasang akismet..setakat ni takde ar teruk sangat serangannya.. still mampu padam lagi..sabo je la..
    .

1 2 3