Tutorial Gambar Cara Upgrade Ubuntu 11.10 Ke Ubuntu 12.04 LTS

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pembaca semua. Baru semalam kesempatan upgrade Ubuntu 11.10 yang diguna sebelum ini, upgrade ke Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangolin atau dalam Bahasa Melayunya ‘Lama Tempoh Sokongan’. Bagi yang belum mencubanya, anda boleh memuaturun Ubuntu 12.04 LTS secara rasmi di laman web Ubuntu.

Apa yang baru ada di Ubuntu 12.04 ini adalah Head-Up Display (HUD) di Unity, papan antaramuka baru Ubuntu One, Ubuntu Software Center diintergrasikan dengan Unity, login screen baru, lens Unity, perubahan Notify OSD notification dan lain lain.

Banyak juga la perubahan kat Unity ni, dan boleh dikatakan saya pun sekarang boleh ‘menerima’ juga. Ada 2 cara mudah untuk anda upgrade Ubuntu 11.10 atau lain lain versi Ubuntu sebelumnya ke Ubuntu 12.04 LTS. Sebelum itu, pengguna baru yang ingin berjinak dengan Ubuntu, anda boleh lihat cara nak install Ubuntu di pautan dibawah ;

Langkah nak install mahupun nak upgrade sama je, ikut tutorial dibawah ok!

1. Upgrade Ubuntu 11.10 atau versi sebelumnya ke Ubuntu 12.04 LTS melalui terminal

Buka terminal > taip command dibawah

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Kemudian taip command ini pula

update-manager -d

Popup Update Manager akan muncul, yang mana mesej ‘12.04 is available. Click ‘Upgrade’. Nak lagi jelas, lihat tutorial disini.

2. Upgrade Ubuntu ke Ubuntu 12.04 melalui LIVE CD/USB dari iso file

Burn CD/DVD atau LiveUSB menggunakan Unetbootin. Lihat sini untuk tutorial live USB boot Ubuntu

Kemudian lihat gambar dibawah ;

This post was last modified on April 29, 2012 2:12 pm

Syahril Hafiz :Pengasas blog SyahrilHafiz.com. Suka bertani & web enthusiast yang bercucuk tanam di laman maya. Jika anda ingin upah blogger untuk produk laku keras anda hubungi saya di halaman Pengiklanan. Biodata penuh tentang Penulis

Lihat Komen (22)

    • elok sangat :)
      perisian tu macam mana? cer cite, MS Office kah? Photoshop kah?
      semua boleh guna..

  • Yey... Sy pn da upgrade ke Ubuntu 12.04 LTS... PC rumah pun dah upgrade tapi PC pakai Lubuntu... :D

  • Salam bro, nice wlaupun gua dh upgrade, boleh tak tunjuk tutorial untuk remove kan windows dari dual-boot tu ? ke boleh delete je partition windows dari ubuntu? hihi eh ade ke partition tu ?

    gua terpikir gak nak guna windows je ke, ubuntu je ke, dual boot ke, tak pun install biasa je dalam windows. boleh bg pndapat ? tp gua dh sedap guna ubuntu. hekhek.

    *noob here to learn.

  • salam...kawan dah cuba upgare dari ubuntu 11.10 ke ubuntu 12.04 lts ni..malang sekali selepas install semua tu tak tahu apa jadi...mgkn sebab guna secara online maka ada yang tak terinstall..menu application dan place dan bar bawah dan atas semua menghilangkan diri..habis cara dah buat tak jadi2 juga...tolong lah kawan...dah try macam sudo dah nak get update..gagal juga...tolong ye....bagi pandangan

  • root@aufa-ThinkCentre-A60:/home/aufa# sudo apt-get upgrade
    Reading package lists... Done
    Building dependency tree
    Reading state information... Done
    You might want to run 'apt-get -f install' to correct these.
    The following packages have unmet dependencies:
    libdatetime-format-builder-perl : Depends: libclass-factory-util-perl but it is not installed
    libdatetime-format-strptime-perl : Depends: libdatetime-locale-perl (>= 1:0.45) but it is not installed
    libdatetime-perl : Depends: libdatetime-locale-perl (>= 1:0.41) but it is not installed
    Depends: libmath-round-perl but it is not installed
    libdatetime-timezone-perl : Depends: libclass-singleton-perl but it is not installed

  • root@aufa-ThinkCentre-A60:/home/aufa# update-manager -d
    ERROR:root:Bad upgrade: 'precise' != 'natty'
    root@aufa-ThinkCentre-A60:/home/aufa#

1 2