Tutorial Penggunaan Sygic GPS Navigator Di Android ANDA (Peta Malaysia)

Sygic GPS merupakan aplikasi GPS yang mesra pengguna berbanding GPS lain untuk peranti Android anda. Pertama kali saya guna Sygic ni dan mendapati agak berbaloi jugak untuk dicuba. Antara sebab, ianya boleh dilihat dalam 3D view, boleh rotate dan lain – lain. Versi terbaru bagi Sygic GPS adalah versi 11.2.5 dan anda boleh lawati blog Rakan Blogger saya, Shraqs, untuk muaturun versi latest Sygic GPS Navigator v11.2.5.

Versi latest Sygic GPS, klik sini

Cara Install dan Penggunaan Sygic GPS Navigator

1. Install terlebih dahulu .apk, kemudian akan terdapat 2 aplikasi iaitu Sygic dan Sygic Downloader. Klik pada Sygic Downloader.

2. Pilih Asia > dan cari peta Malaysia, anda dapati peta tersebut saiznya diantara 43mb(campur saiz baseband dll) dan saiz sebenar peta Malaysia diantara 500mb. Pastikan anda mempunyai sambungan internet yang baik.

3. Klik pada tab Continue untuk install peta Malaysia tersebut. Tunggu proses memuaturun selesai.

4. Anda boleh klik pada Interrupt untuk pause sementara, dan sambung proses memuaturun peta.

5. Sekiranya terdapat amaran “Ooops” muncul, abaikan dan klik pada Try Now.

6. Dan kini, proses memuaturun peta Malaysia selesai, klik pada Sygic.

Jom Baca Lagi:

7. Klik Continue, Skip dan I Agree sahaja dan kini, Sygic berfungsi sepenuhnya didalam peranti Android anda.

8. Anda boleh setkan lokasi, POI, dan lain – lain mengikut kehendak sendiri. Yang pasti, Sygic ni senang je nak guna, sama macam peranti GPS sedia ada dipasaran 😛

9. Selamat mencuba!

Screenshot Tutorial Bergambar

Anda boleh lihat screenshot dibawah, cara cara untuk install. Masa yang diambil oleh saya untuk muaturun Peta Malaysia yang LENGKAP hampir 1 jam! tapi tak kisah, asalkan boleh guna. KLIK GAMBAR untuk paparan lebih jelas.

Penggunaan Sygic di Android ini amat berbaloi, kerana ianya auto rotation, map view yang amat jelas, tepat dan senang digunakan. Selain itu, file folder AURA yang terletak di SD Card anda, boleh diguna berulangkali jika anda “kaki flashing ROM” ataupun kongsi dengan rakan anda. Jadi tak payah la nak download banyak – banyak kali :P. Sekiranya anda pernah install Sygic melalui Android Market atau versi sebelumnya, pastikan delete folder AURA dan Sygic terlebih dahulu untuk mengelak sebarang masalah.

Peranti Android yang saya guna adalah Samsung Galaxy Mini, sebab tu screenshot kelihatan agak pelik sebab waktu screenshot lupa nak rotate. Selamat mencuba!

This post was last modified on April 7, 2012 7:51 pm

Syahril Hafiz: Pengasas blog SyahrilHafiz.com. Suka bertani & web enthusiast yang bercucuk tanam di laman maya. Jika anda ingin upah blogger untuk produk laku keras anda hubungi saya di halaman Pengiklanan. Biodata penuh tentang Penulis

Lihat Komen (46)

  • salam..saya nk tnyer..saya dah install sygic tapi mcm trial je..sebab ade expired date la..mcmne yer..nk kne crack ke..tolong...

  • Salam sifu...saya dah delete kedua dua folder untuk download semula sygic 11.2.6 tapi selepas download sygic downloader....saya klik pada sygic folder tapi perkara sama juga berlaku...selepas di initialized...ia stop terus...tak ada apa apa untuk di skip atau I agree...kenapa? saya cuba downloadkan sygic 11.2.5 tapi page tu dah hilang? error?
    tolong lah saya dah buntu...adakah kena pindahkan folder tu ke SD? dan kenapa bila dah download ...isi basefile pun hilang? 00MB?

    Sekian Terima kasih..

  • Salam sifu..selepas saya download sygic 11.2.6 dan install maps (Malaysia)..saya tak boleh klik sygic..cuma dia initialized sahaja..kenapa? Bila saya cuba klik pada sygic downloader semula..saya klik pada summary maps...cuma peta Malaysia sahaja yang ada isi tapi base file nya kosong..betul ke muatturun yang saya lakukan?

1 2 3
Jom Baca Lagi: