World Without IT is Empty

Salam semua. Sebelum aku mula dengan kata kata. Selamat datang semua ke blog bertemakan ciri2 hitam putih dan kelabu ini. World Without IT is Empty, betul ke kalau tiada teknologi serba canggih sekarang macam IT ini, hidup kita kekosongan. Erm timbul tanda tanya disini sesungguhnya IT sekarang makin mendapat tempat di mata masyarakat. Jadi apa yang harus dilakukan sekarang?

Bagaimana pula dengan orang yang tak celik IT, adakah hidup mereka kekosongan? Begitulah, kalau bagi pendapat aku dunia tanpa IT ini memang bosan. Mana taknya, kalau tak ada kecanggihan teknologi tak dapat aku menatap matamu, blog. Dunia tanpa IT ibarat terkapai2 di awangan, nak pergi ke sini tak pasti, nak pergi ke sana pun tak pasti. Dengan penggunaan teknologi IT, hanya klik dihujung jari, mudah nak gerak kemana saja. Ok jika aku berpendapat macam tu, apa pula kata korang?Seronok ke tak ada internet, seronok ke kalau tak ada blog, dan sebagainya. Mungkin bagi sesetengah pihak, ada yang tak setuju dengan pendapat aku. Contoh alasan yang mungkin ada :

  1. Buang masa
  2. Membazirkan wang
  3. Aktiviti yang tak menyihatkan
  4. Lalai
  5. Sibuk dengan hal sendiri hingga lupa bersosial dengan masyarakat
  6. Lebih suka bersendirian

Itu je yang aku tahu, mungkin salah satunya betul kalau ada IT ini. Tapi kalau difikirkan balik, jangan lah sampai 24 jam sehari buat benda/perkara ini je. Sekurang kurangnya setiap 15 minit rehat dan lain lain. Itupun kalau dah malas sangat luangkan masa sejam bersamaan 60 minit pun dah cukup. Lain lah, kalau korang nak baca entri, paper online, main game online, takkan berterusankan?Jadi fikir2 kan lah. Dunia tanpa IT adalah kekosongan, betul ke?

Syahril Hafiz: Pengasas blog SyahrilHafiz.com. Suka bertani & web enthusiast yang bercucuk tanam di laman maya. Jika anda ingin upah blogger untuk produk laku keras anda hubungi saya di halaman Pengiklanan. Biodata penuh tentang Penulis

Lihat Komen (28)

  • Salam,kemajuan ict bagus banyak faedah tapi jangan disalah guna mungkin menambah dosa,seperti anda lihat laman-laman social or forum kalau tak puas hati maki sini maki sana,kalau ada web blog mulalah kita orang 2 cakap simpulan nie mcm 2, :) 2lah keburukan ada banyak lagi,kalau kebaikan anda boleh belajar pasal ict dari kosong insyallah kalau rajin explorer mungkin anda lagi hebat dari yang belajar it :).

  • aku sekarang on9 3 jam jer paling lama huhu..tapi betul la, kalo takde Internet nih susah nak buat kerja2 yg online..salah satu contoh macam bayar2 apa melalui online, cepat kan..jgn guna internet buat benda yg salah jer..

    Suatu hari nanti, kemungkinan budak2 sekolah rendah pun pakai laptop sendiri..sama mcm pakai Handphone skrg..:)

  • hee. aku men slalu 1 jam unutk blas komen smua2 r. pnt aku. ahha. then 1 jm aku lyn fb. pastu stop. tnggu r ptg skit ke. kng men blk. hee. xde r terus je. mau x pning :P

    • haha...sejam membalas emel..
      mikir idea ke??
      haha..eh nak add fb bro..nama??
      bg no fon trus tak pe??

      • haha. biasa r. pkir idea yg bernas. hahaha!. dan2 :P
        ouh fb aku?. ko pegi kt blog. tngok yg tergntung tu. hee.
        fon kng kt fb. haha

        • haha..haha..asal bro gelak banyak sgt...terkantoi ar tu..haha..haha..
          fb erk..orait,,roger2..

  • "6. Lebih suka bersendirian"

    Slh satu sikap Linus Torvalds yang mnjadikn beliau bapa revolusi dunia IT. He's a geek and geeks rule the world..hehe Bill Gates.=)

    • oh ye ke baru sy tahu...tapi kebanyakan kita seperti sy suka bersendirian waktu nak berblogging nih..
      tak la smpai geek gitu..hehe

  • Salam,
    tul tu lebihkan menghadap isteri/suami dari laptop,bagi yg lum kawin,outing ngan kawan2 jangan duk dalam bilik lama2 nanti tumbuh akar..